Forskare

Här finns mer information om forskare som tagit sin forskning till nytta .....

Forskning för framtidens friska hästar

Forskning för framtidens friska hästar

Gabriella Lindgren och hennes forskarteam arbetar med att kartlägga gener som reglerar viktiga egenskaper i hästens genom. Det handlar om sjukdomar och prestationsegenskaper. Ett omfattande arbete som innefattar allt det som Gabriella brinner för – genetik, hästar och att samarbeta med kunniga och engagerade forskarkollegor.

Det var lite udda fenomen och frågor som fångade Gabriellas biologi-intresse redan som barn; ”Varför kan vissa rulla tungan och inte andra?”, och ”Hur kommer det sig att någon kan födas med sex fingrar?”. Biologi och genetik är två favoritområden som personer i hennes närhet inspirerat till att upptäcka.

Läs mer...

Nano fibers för snabb och säker diagnostisering av sjukdomar – möt Benjamin

Nano fibers för snabb och säker diagnostisering av sjukdomar – möt Benjamin

Benjamin Schmuck är proteinkemist och doktorand inom molekylär bioteknik. Idag forskar Benjamin om proteiner i bioteknologiska applikationer – något som kan komma att förändra diagnostisering av vanligt förekommande sjukdomar i framtiden.

Benjamin kommer ursprungligen från Österrike, men sökte sig till Sverige när det var dags för universitetsstudier. I ryggen har han idag en kandidatexamen i kemi och en masterexamen inom biokemi från Uppsala universitet. Det var just Uppsala universitet, ett av världens mest framstående lärosäten, som lockade honom till Sverige för drygt åtta år sedan. Kemi är ett ämne som verkligen gripit tag om Benjamin, hans intresse väcktes redan i tonåren. Men hans stora intresse i unga år låg snarare inom fysiken, ett intresse han fortfarande har.

Läs mer...

Framtidens källsorterande avlopp  – ett steg närmare zero water-hushåll

Framtidens källsorterande avlopp – ett steg närmare zero water-hushåll

Björn Vinnerås forskningsområde är källsorterande avloppsystem som inte förbrukar vatten. ”Zero water” gällande framtidens hushåll är idag en vision, och gröna innovationer baserade på funktion och ekonomi är vägen dit. SLU Holding har hjälpt till att ta en spännande forskning närmare marknaden och våra hushåll.

Björn Vinnerås är uppvuxen på ett litet lantbruk utanför Nora. Där föddes även intresset för miljö, självhushållning, kretsloppet och alla processer som finns inom jordbruk och odling.

Läs mer...

 © SLU Holding AB •     Almas allé 7, 756 51 Uppsala •  Telefon: 018 - 67 25 35