Forskare

Här finns mer information om forskare som tagit sin forskning till nytta .....

Forskare och entreprenör i starkt samarbete

Forskare och entreprenör i starkt samarbete

Som forskare vill Anders Kiessling, professor i Akvakultur vid SLU påverka och bidra med lösningar på utmaningar som vi står inför. Att få igång uthållig matproduktion i ett kretslopp där olösta problem inte lämnas vidare till nästa generation står överst på hans lista.

Läs mer...

Bättre djurvälfärd med ny digital mätteknik

Bättre djurvälfärd med ny digital mätteknik

För SLU-forskarna Marie Rhodin och Elin Hernlund är siktet inställt på att utöka sin världsledande forskargrupp inom ortopedi och biomekanik och skapa fler digitala verktyg som når ut till samhället. Redan nu finns forskning och teknik på plats för att utveckla det första digitala verktyget och påbörja ett kommersiellt samarbete. En utvecklingsfas där samarbetet med SLU Holding är viktigt, ger trygghet och sänder en viktig signal enligt de båda forskarna.

Läs mer...

Världsledande forskning inom växtförädling görs tillgänglig i nytt bolag

Världsledande forskning inom växtförädling görs tillgänglig i nytt bolag

Mariette Andersson och hennes kollegor är världsledande inom sitt forskningsområde. Sedan 2014 har forskargruppen framgångsrikt utvecklat den idag Nobelprisbelönade CRISPR-tekniken till ett kraftfullt verktyg inom växtförädling. Mariette som även är vd fördet nystartade bolaget SolEdits AB hoppas nu att fler ges tillgång till den nya effektiva tekniken. SLU Holding har investerat i bolaget som man bedömer kan bidra till en revolutionerande omställning av framtida växtförädling.

Läs mer...

[frömage] - Lokala råvaror i nytt näringsrikt växtbaserat livsmedel

[frömage] - Lokala råvaror i nytt näringsrikt växtbaserat livsmedel

För Helen Thompson är det inte bara fler näringsrika växtbaserade produkter på butikshyllorna som är drivkraften. Lika viktigt är att arbeta småskaligt, samarbeta med lokala odlare och använda lokala råvaror. En insikt som med kraft drabbade henne mitt inne i den sydamerikanska djungeln och tog henne till SLU och en ny tvär vändning i yrkeslivet.

Läs mer...

Prisbelönade forskare tar hjälp av blomflugan i ny smart metod

Prisbelönade forskare tar hjälp av blomflugan i ny smart metod

Det är den harmlösa svart- och gulrandiga blomflugan som står i fokus i Paul Becher och Guillermo Rehermanns forskning. De ser en ny och utökad roll för blomflugan för att lösa tre stora utmaningar inom växtodling. Deras upptäckt gav dem första pris när SLU Alnarp och Sparbanken Skånes Innovationspris i år delades ut för första gången.

Läs mer...

Matinnovationer på mikronivå

Matinnovationer på mikronivå

Professor Maud Langton forskar för att finna nya livsmedel. Vägen dit går via ny kunskap om mikrostrukturernas betydelse för livsmedel och viktiga samarbeten med entreprenörer och industri.

Läs mer...

Syrsor - ett nytt proteinrikt livsmedel på tallriken

Syrsor - ett nytt proteinrikt livsmedel på tallriken

Med en stark drivkraft att bidra till hållbar livsmedelsförsörjning i ett globalt perspektiv i kombination med värdefull erfarenhet från ett SIDA-projekt i Kambodja väcktes intresset för syrsor hos Anna Jansson, professor i husdjurens fysiologi vid SLU. Ett intresse som inspirerat till fortsatt forskning om den proteinrika hussyrsan och att starta bolaget SciIns vars erbjudande är ett genombrott i branschen.

Läs mer...

Ny metod skapar pellets av hög kvalitet med minskad energiförbrukning

Ny metod skapar pellets av hög kvalitet med minskad energiförbrukning

Vid SLU i Umeå har en grupp forskare utvecklat ett nytt sätt att tillföra ånga vid tillverkning av bränslepellets. Det handlar om en ny patenterad metod som radikalt minskar energiförbrukningen vid pelletering med bibehållen kvalitet på den färdiga produkten.

Läs mer...

Precisionsodling – för en mer hållbar växtodling

Precisionsodling – för en mer hållbar växtodling

Vid SLU i Skara arbetar en forskargrupp gemensamt med forskningstemat precisionsodling. Kristin Piikki är en av forskarna i gruppen. Utmaningen är att bidra med beslutsunderlag som gör växtodling mer hållbar. Med modern teknik, information från öppna datakällor kompletterad med lokala mätdata och i nära samverkan med användarna tar gruppen stora steg framåt. Både nationellt och internationellt.

Läs mer...

Elin Röös – fokus på hållbar matproduktion och forskning som gör nytta

Elin Röös – fokus på hållbar matproduktion och forskning som gör nytta

Elin Röös forskar kring hållbar matproduktion och hållbar markanvändning vid SLU. Att bidra med aktuell kunskap när det gäller matens miljöpåverkan, reda ut begreppen och hitta svaren på de svåra frågorna är hennes drivkraft. Hon inspireras av de som vågar säga sanningen och brinner för att forskningen ska göra nytta. Beslut måste baseras på kunskap – inte på halvsanningar eller myter.

Läs mer...

Minskat matsvinn med nytt mätverktyg

Minskat matsvinn med nytt mätverktyg

Mattias Erikssons forskning fokuserar på hur livsmedelssystemet kan bli mer hållbart genom minskat matsvinn. Även om det inte är ett tekniskt problem utan i grund och botten handlar om överkonsumtion är Mattias förhoppning att med en ny teknisk lösning ge storkök och restauranger ett verktyg som effektivt kan minska matsvinnet. Men det krävs mer. Problemet med matsvinn kräver politiskt ledarskap och en verklig vilja att lösa frågan.

Läs mer...

Prisvinnande SLU-forskning ger mer ris – med mindre klimatpåverkan

Prisvinnande SLU-forskning ger mer ris – med mindre klimatpåverkan

Ett nytt klimatvänligare ris ger större skördar samtidigt som utsläppen av växthusgaser från odlingarna blir lägre. Riset klarar dessutom av ett varmare klimat. Docent Chuanxin Sun och hans forskarteam vid SLU står bakom den prisbelönta forskningen som lett fram till detta klimatris.

- Om detta ris skulle odlas globalt skulle det potentiellt innebära mat till 200 miljoner fler människor, samtidigt som klimatpåverkan skulle minskas med motsvarande 120 miljoner bilar, berättar Sun.

Läs mer...

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35