SLU Holding investerar i Videquus. Foto:Stockphoto

Intelligent övervakningssystem för hästar – SLU Holding investerar i Videquus AB

Videquus skapar trygghet för hästägare. Bolaget har utvecklat ett system som med hjälp av en övervakningskamera, bildigenkänning och AI lär sig känna igen en unik häst och slår automatiskt larm så fort ett avvikande beteende och hälsotillstånd uppstår. Nu går SLU Holding AB in som delägare i bolaget.

Hästar står obevakade i stallet 8-10 timmar per natt. Genom Videquus kameratjänster erbjuds förutom larmfunktionen dagliga statusuppdateringar. Det är även möjligt att själv övervaka hästen live i stallet eller gå tillbaka för att se vad som hänt under det senaste dygnet. Dessutom finns en tjänst för att bevaka fölningar.

- Teamet bakom Videquus har tagit fram teknik och tjänster som skapar stort mervärde för de som bryr sig lite extra om sina hästar. Vad vi känner till är Videquus den enda lösningen som inte applicerar någon extra utrustning direkt på hästarna för att läsa av dess beteende. Verksamheten är etablerad i Sverige och är inne i en spännande fas där man rekryterar nyckelpersoner för att kunna skala upp på en internationell nivå. Vi ser ett starkt driv inom bolaget och möjligheter för det att utvecklas ytterligare med kunskap från SLU, berättar Mats Wiktorsson, affärsutvecklare på SLU Holding.

Tillsammans med professor Pia Haubro Andersen vid SLU görs beteendestudier för att analysera ston under de sista två veckorna av dräktigheten. Videquus har under de senaste åren filmat över 100 fölningar med en smart kamera som analyserat hästens beteende. Förhoppningen är att studierna ska leda till helt ny kunskap om hur hästars stress- och smärtbeteende inför fölning ska kunna identifieras med hjälp av övervakningskameror. Det skulle kunna vara till stor hjälp för såväl stoets välmående som möjligheten att med större precision kunna förutse när fölningen inträffar.

VIDEQUUS KAMERA
Med Videquus kamerasystem och app är det lätt att hållla koll på hästen utan att vara i stallet.
Foto: Videquus.  

- Genom att SLU Holding investerar i Videquus stärker vi ytterligare bandet till forskningen och möjligheterna att utveckla ny kunskap om hästars beteende som kan leda till ökad hästvälfärd. Redan i den data vi har hittills, över 400 år av filmat material, finns mycket att forska på om hur hästar beter sig i boxen. Möjligheterna till nya studier är många då datainsamlingen kan gå snabbt med hjälp av alla kameror vi har ute hos våra användare. Dessutom bidrar SLU Holding med sitt varumärke och kunskap vilket ytterligare stärker Videquus som ett företag som verkar för hästars välfärd, säger Linus Jernbom, vd på Videquus.

Framöver är det viktigaste att nå ut till fler användare, så att ännu fler hästar kan stå trygga i boxen. Vi ska växa både i Sverige och utomlands. Utöver tillväxten är ett viktigt steg att överföra vårt föllarm till att även bli ett larm som indikerar kolikbeteende. Ett sådant beteende påminner mycket om hur ett sto beter sig inför fölning vilket gör att i stort sett samma larm bör kunna larma även för kolik-symptom. Detta hoppas vi kunna fastställa tillsammans med forskare på SLU, avslutar Linus Jernbom, vd på Videquus.


För mer information

Läs mer om Videquus här. 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding
+46 (0) 72 209 66 03

 

Pressbilder

Sto med föl (Adobe Stock)

Videquus övervakningssystem (med tillstånd från Videquus AB)

 

Dela:

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35