Forskningsbolag vill minska överviktsproblemet – nu investerar SLU Holding

Forskningsbolaget Duttal AB har tagit fram en ny typ av fettbaserade molekyler som i försök visat goda effekter på viktminskning. Tillsammans med Vitaly Capital AB och Karolina Ventures AB har SLU Holding AB nu säkrat finansiering för att genomföra ytterligare tester fram till och med en fas 1-studie i människor.

Övervikt är ett växande folkhälsoproblem över hela världen och varannan svensk har övervikt eller fetma enligt SCB. Utöver konsekvenser för den personliga hälsan, som hjärt- kärlsjukdomar och diabetes, innebär även fetma och övervikt stora samhällsekonomiska kostnader. 2016 uppgick kostnaden för fetma i Sverige till 25 miljarder kronor.

Den globala marknadspotentialen för säkra och effektiva viktminskningsläkemedel är mycket stor. Utvecklingen av dessa har visat sig svår då produkterna ofta orsakar negativa biverkningar. Duttal har i studier kunnat visa på resultat som också minimerar risken för biverkningar.

- Duttal AB utvecklar en ny patenterad lipidbaserad, anti-fetma läkemedelskandidat som ökar energiförbrukningen utan några biverkningar. Vi tror stark på produkten och forskargruppen bakom företaget med väletablerade forskare och professorer från Sveriges lantbruksuniversitet. Bolagets nya potentiella läkemedelskandidat kan bidra till en bättre livskvalitet för ett stort antal människor över hela världen och avsevärt minska kostnader för samhället, säger Urban Eriksson, vd SLU Holding.


För mer information
Christer Frånlund, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
072-248 67 17

Ladda ner PDF

Dela:

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35