SLU Holding investerar i Eko Grönovation AB

Med ett egenutvecklat hydroponiskt odlingssystem och smart LED-teknik erbjuder Eko Grönovation AB, under varumärket Deliplant, närodlade, färska och smakfulla kryddväxter - året runt. SLU Holding har investerat i bolaget som nu kan ta nästa steg och bygga sin första produktionsanläggning för kommersiell odling i Uppsala.

Allt fler konsumenter efterfrågar mer hållbart odlade grödor och det är en marknad som växer med många andra initiativ både i Sverige och internationellt.

- Eko Grönovation har utvecklat en ny odlingsmetod för hydroponisk odling av kryddor och sallader. Tekniken är miljövänlig och man arbetar hållbart med lokal produktion och distribution. Speciellt intressant med Eko Grönovation är grundaren Sarosh Bejais gedigna forskningsbakgrund inom växtbiologi. Med den erfarenheten har bolaget goda möjligheter att erbjuda kryddor och sallader med bättre smak än vad som finns på marknaden idag, säger Henrik Landgren, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding.

Eko Grönovation arbetar med en egenutvecklad hydroponisk odlingsmetod som är anpassad för inomhusmiljöer. Växterna odlas i näringslösning i ett vertikalt system där avancerad LED-teknik används som enda ljuskälla. Inget solljus behövs. Den nya anläggningen styrs med hjälp av sensorer som larmar om klimatet behöver justeras eller om nivåerna av vatten och näring behöver ändras. Produktionen är i gång och försäljning av kryddor och sallader har nyligen påbörjats via en lokal grossist i Uppsala.

- Vi ser fram emot att följa Eko Grönovation och Sarosh Bejai som är en driven forskare som redan tidigare visat sig beredd att satsa på att vidareutveckla sina forskningsresultat, säger Henrik Landgren, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding.

För mer information
Henrik Landgren, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer om Sarosh, Grönovation och Deliplant i en längre artikel.

Länk till Deliplant

Pressbild
Sarosh Bejai i Grönovations produktionslokal (Foto: Göran Ekeberg Add Light)

Ladda ner PDF

Dela:

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35