SLU HOLDING INVESTERAR I STARTUP-BOLAGET LEAFYMADE AB

Leafymade AB utvecklar hållbara material som kan ersätta plast och papper i engångsprodukter. Med sin investering ger SLU Holding bolaget viktigt kapital och möjlighet till ny kunskap genom samarbeten med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

- Leafymade drivs av unga och drivna entreprenörer. Produkterna är spännande och försäljningspotentialen stor. Vår bedömning är att det också bör finnas goda möjligheter för SLU-forskare att bidra med sin kunskap både när det gäller utveckling av produkternas funktion och hållbarhetsaspekten, säger Henrik Landgren, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding.

Intresset är stort för bolagets första produkter - engångstallrikar och små skålar tillverkade av löv som råvara. Tillverkningen är småskalig och sker i byarna på den indiska landsbygden där kunskapen finns kvar om gamla traditionella sätt att använda trädens blad. Inga tillsatser krävs i produktionen. Bladens naturliga egenskaper gör det möjligt att ta fram ett material som tål vätska och är tillräckligt tjockt för att tillverka både tallrikar och små skålar.

Flera forskningsområden är intressanta för Leafymade. SLU Holdings investering innebär också möjlighet för bolaget att samarbeta med forskare på SLU. Forskning kring frågor som rör CSR Corporate Social Responsibility i utvecklingsländer är ett aktuellt forskningsområde liksom forskning om möjligheten att använda svenska blad som råvara till produkter som kan ersätta plast eller papper.

Ladda ner PDF

Dela:

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35