Kunskapsblogg - GREEN INNOVATIONS TO LIFE

Här i vår kunskapsblogg delar vi med oss av insikter, råd och tips inom aktuella ämnen
och innovation, från både forskare och våra egna experter.

Maskchips. Foto: Sjunnesson Photography

Fredagsmys med mjölmaskar? - Nu lanseras enkla recept för dig som vågar prova mat med insekter.

Acceptansen för insekter som mat är låg i Sverige, men intresset ökar allt mer. Flera forskningsprojekt drivs där allt från näringsvärden till odlingssystem studeras. Inom ett forskningsprojekt som drivs vid Högskolan i Kristianstad (och där även SLU-forskare samarbetar) har man nu skapat kulinariska rätter med insekter som matlagningsingrediens.

Maskchips

20 g torkat maskmjöl
60 g kokt mixad mjölmask
48 g potatisflingor
6 g potatisstärkelse
1 g salt
35 g vatten

Koka fryst mask i 5 minuter för att sedan mixa till puré. Låt purén svalna i kyl eller frys för att sedan mixa purén med potatisflingorna. När konsistensen liknar grovt mjöl ska maskmjöl, stärkelse och salt tillsättas. Mixa för att fördela ingredienserna jämnt, tillsätt sedan vattnet och kör tills degen börjar binda. Arbeta degen till en bit och låt stärkelsen svälla i 2 minuter. Med en pastamaskin kavlas degen ut till inställning 9 (ca 0,8 mm) och chips stansas ut (5 cm diameter). Degskivorna friteras i 185ºC i 18–25 sekunder med galler ovan så att hela chipset sänks ner i oljan. Chipset ska svalna på galler eller hushållspapper tills helt kallt och krispigt.


Läs mer om forskningsprojektet (extern sida).

Här hittar du fler goda, nyttiga och hållbara insektsrecept (extern sida).

Syrsor - ett nytt proteinrikt livsmedel på tallriken. Läs om hur SLU-forskarna bakom SciIns AB skapar möjligheter för hållbar insektsuppfödning.

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35