
Serious games – ny satsning på att göra forskningsresultat tillgängliga via spel
Gamification eller spelifiering är ett sätt att göra komplexa forskningsresultat tillgängliga via kunskapslyftande spel (serious games). Spelmediet har en förmåga att karaktärisera, visualisera och konkretisera frågeställningar samtidigt som det engagerar och låter spelare experimentera med olika utmaningar.
Serious gaming har tillämpats inom flera områden som till exempel utbildning, sjukvård och forskning. Nu görs en satsning på Prototyp 2030, som har klimatfrågor i fokus.
Prototyp 2030 är utvecklat i ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), SLU Holding och Högskolan i Skövde (HS), där SLU kan matproduktion och HS utgör den största utbildningsnoden för dataspelsutbildningar i Sverige. Här finns dess Interaction Lab med forskning inom spelutveckling, spels samhällsnytta, representation och jämställdhet i spel, samt spelbaserat lärande.
Se film
- Spel kan användas för att inspirera till att ta till sig kunskap och förändra beteende. Ungdomar spelar mycket dataspel och klimatet är den framtidsfråga som ungdomar oroar sig mest för. Spelprototypen kombinerar dessa intressen och det är vår förhoppning att den tas emot väl, så att vi kan göra ett skarpt spel i nästa steg, säger Björn Berg Marklund, spelforskare på Högskolan i Skövde.
Kontaktinformation:
Mats Wiktorsson, SLU Holding
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0722-096603
Anna Hessle, SLU
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0511-671 43
Björn Berg Marklund, Högskolan i Skövde
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0500-448351.
För mer information om Prototyp 2030:
Pressrelease - SLU och HS utvecklar spelprototyp om maten, klimatet och miljön
Prototyp 2030 – en spelprototyp om vår tids största utmaningar
Ny undersökning visar att varannan konsument är redo att förändra sina matval