Kunskapsblogg - GREEN INNOVATIONS TO LIFE

Här i vår kunskapsblogg delar vi med oss av insikter, råd och tips inom aktuella ämnen
och innovation, från både forskare och våra egna experter.

Framtidens boende: hampahus, bilpooler och traditionell odling

Hur kan vi leva för att minimera vårt ekologiska avtryck? Lösningen är ReGen Villages, om man ska tro entreprenören Mats Eliasson. Under sin lunchföreläsning på SLU Alnarp berättade han om framtidens boende, där gamla tankar om kretslopp och ny teknik möts.

Återigen var det mer än fullsatt när VentureLab@SLU bjöd in till lunchseminarium. Den här gången var det Mats Eliasson från ReGen Villages som besökte Alnarp för att berätta om framtidens boende, så som han ser det. Med tanke på hur den ekologiska utvecklingen och behovet av att hushålla med våra resurser behöver vi hitta nya innovativa sätt att leva på.

– Jag utgår alltid från att det går att hitta lösningar på problem. Vi kan bli självförsörjande på energi och mat, ta hand om det mesta av vårt avfall inom det egna bostadsområdet. Det som krävs är att vi tänker nytt och ställer om.

Koncept med kretsloppstänk
ReGen Villages är ett slags koncept där den gamla tidens kunskap kan tas vara på, med odling och ett kretsloppstänk, tillsammans med moderna innovationer, som bilpooler av självkörande bilar, digitalt distansarbete och batterier för energilagring. På det sättet kan vi lämna ett mindre ekologiskt fotavtryck efter oss, samtidigt som vi lever gott tillsammans med andra närmre naturen.

– Det jag tycker att vi kan börja med är att titta på hur naturen löser kretsloppet. Visste ni att det finns ett internet under jord? Det är ett avancerat nät där växter lever i symbios med varandra. Det kan vi också göra.

Bland annat tror Mats att vi kan ta vara på varandras olika kompetenser, bland annat genom att delta i utvecklingen av ReGen Villages, men också när vi möjliggör att en blandad målgrupp människor bosätter sig i områdena och delar med sig av sina kunskaper.

– Visste ni att man kan bygga hus av hampa? Vi har byggt ett på prov i Brunnshög utanför Lund. Husen har samma hållbarhet som vilket hus som helst. När det har gjort sitt kan vi krossa det och sprida ut materialet på fältet. Närodlade hus kan vara framtiden.

VentureLabSLU ReGen Villages

 

Nyfiket kritiska frågor
Engagemanget var som vanligt stort från publiken och frågorna, allt från imponerande till nyfiket kritiska frågor:

”Hur länge håller ett hus av hampa?”, ”Kommer det att bli dyrt att bo i en ReGen Village?” och ”Är det här verkligen en realistisk lösning?”
– När börjar ni bygga ett sånt här område på Alnarp, frågade Robin Meijer, projektledare på VentureLab@SLU, skämtsamt.

– Vem vet, det är kanske här det börjar? var Mats Eliassons svar.

 

Är du är intresserad av att läsa mer om, eller engagera dig i utvecklingen av ReGen Villages? Besök http://www.Regenvillages.com/

Vill du veta mer om hampahuset som beskrevs på evenemanget? Besök företagets hemsida här: https://www.ekolution.se/

 

 

Dela:

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35