Kunskapsblogg - GREEN INNOVATIONS TO LIFE

Här i vår kunskapsblogg delar vi med oss av insikter, råd och tips inom aktuella ämnen
och innovation, från både forskare och våra egna experter.

7 råd att fundera på i hängmattan

Nu hägrar semester för de flesta och tid för sol, bad och reflektion. Som forskare kanske du under ledigheten läser ikapp och reflekterar över din forskning och ditt nästa steg? Om så, kommer här lite sommarläsning från oss på SLU Holding att reflektera kring – 7 råd för hur du tar ditt forskningsresultat vidare ut i samhället som en innovation. Trevlig läsning!

Vad bör du tänka på för att det du forskar om en dag ska bli en innovation som gör nytta i samhället? Vi har frågat våra affärsrådgivare och några forskare som lyckats!

1. Fundera på vad du drivs av och vart du vill komma
Är du nöjd att ha besvarat frågeställningen i forskningen? Vill du publicera i en viss tidning? Vill du få ut en produkt på marknaden? Att reda ut dessa frågor tidigt hjälper dig att sätta rätt kurs i din forskning.
Gabriella Lindgren, forskare inom hästgenetik vid SLU

2. Ta in kompletterande kompetenser
Som forskare har du i regel fokus på din forskning. Ta stöd av någon som kan mer om sådant som är viktigt för att ta forskning till samhället, till exempel avtalsfrågor.
Lars Roepstorff, Hästexpert, professor vid SLU

3. Rätt avtal skapar ro
Apropå avtal … Var noga med avtal och vem som har rätt till vad – ta det tidigt i ett projekt. Det kan bli riktigt svårt att reda ut senare.
Mats Wiktorsson, affärsutvecklare, SLU Holding

4. Tänk på praktiken
Det är bra att ha en dialog med praktiken/industrin redan från början. Detta är en dimension som kan vara väldigt utvecklande för en forskare, utöver den rent vetenskapliga publiceringen.
Göran Nordlander, professor vid SLU och en av upphovsmännen till snytbaggeskyddet Conniflex

5. Våga tänka och prata om pengar
Pengar är drivmedlet i vår nuvarande samhällsmodell och ger dig möjlighet till att göra så mycket mer. Lyckas du skapa en verksamhet som ger överskott så kan du fritt forska vidare, stödja annan forskning eller utveckla din affär – du väljer.
Nicholas Jakobsson, affärsutvecklare, SLU Holding

6. Att driva företag tar tid att lära sig
Ta tidigt hjälp av andra med kapital, kunnande, affärsutveckling och kontakter. Att driva företag är förknippat med en lång läroperiod.
Stefan Roos, forskare och innovatör, SLU och Ilya Pharma

7. Kontakta SLU Holding
En vanlig fråga som jag får är: “När ska jag komma till er?”. Svaret är: ”Nyss!”. Kom hellre till oss för tidigt än för sent. Vi vägleder dig så att du inte råkar göra misstag som gör det legalt omöjligt för dig att senare patentera eller gå vidare med dina forskningsresultat.
Turid Sundin Carlsson, affärsutvecklare, SLU Holding

Glad sommar önskar vi på SLU Holding!

Dela:

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35