Kunskapsblogg - GREEN INNOVATIONS TO LIFE

Här i vår kunskapsblogg delar vi med oss av insikter, råd och tips inom aktuella ämnen
och innovation, från både forskare och våra egna experter.

SLU Holding möter Marie Andreasson – ny platschef på SLU i Skara

Genom samarbeten mellan forskning i framkant och det gröna näringslivet satsar Marie Andreasson på att stärka hela Västra Götalandsregionen.

Välkommen till SLU, Marie! Vem är du och vilken är din bakgrund?
”Tack, jag är ifrån Lidköping och kommer senast från jobbet som Landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i inom Västra Götalands län, innan det jobbade jag i olika chefsbefattningar på Lantmännen.”

Spännande mix för ditt nya jobb, vad kommer du att göra som platschef på SLU?
”Det handlar primärt om att arbeta med att utveckla verksamheten på SLU Campus och bidra till att skapa samarbeten mellan forskning, grön näring och verksamheter i regionen, som ju är lite av Sveriges skafferi faktiskt. Näringen har jag stor erfarenhet av att arbeta med sedan tidigare och nu ser jag fram emot att arbeta närmare forskningen för att hitta innovativa lösningar.

Vad är innovation för dig?
”Jag ser det som ett ganska brett spektra - det behöver inte bara vara en fysisk produkt, minst lika intressant är tjänster eller sociala innovationer som kommer till användning i samhället. Ibland kan det vara ett nytt användningsområde av något som redan finns. Inte minst här tror jag att forskningen kan bidra med mycket som på sikt underlättar i vardagen.”

Vad gör du när du inte jobbar?
”Sommartid blir det gärna en tur med båten om vädret tillåter. Annars gillar jag att ta långa promenader och äta god, företrädesvis lokalproducerad, mat”.

Jaha, och vad äter du i så fall helst och vilken tror du är din favoriträtt om fem år?
”Min man är en hejare på att laga till gös, så det får jag nog säga står överst på listan. Om fem år gissar jag att det fortfarande är gös men att ingredienserna förändrats mot mer tillagade vegetabiliska tillbehör.”

Lycka till på jobbet från oss på Holding!
”Stort tack, det ska bli väldigt spännande”

Dela:

 

 

Axel Ljudén och Albin Nyström. Foto: Venture Cup Nord

Jägmästarstudenter vann pris för sin innovativa affärsidé

Axel Ljudéns och Albin Nyströms affärsidé Plocka tog hem priset Beyond Academic under Venture Cup Nords Regionfinal den 12 maj.

Med en vision att inspirera fler människor att bege sig ut i naturen, vill nu studenterna förbättra upplevelsen i bär- och svampskogarna. Det var under en biltur någonstans utanför Umeå som idén till Plocka växte fram - skulle det inte gå att ta fram enkla kartor på var det kan finnas svamp och bär? Sen dess har Axel och Albin jobbat stenhårt för att tillsammans skapa en lösning – en affärsidé som under Regionfinalen prisades med 50 000 kr för sin unikhet och stora potential att bli en blomstrande verksamhet.

Axel och Albin är båda jägmästarstudenter vid SLU i Umeå. I motiveringen lyfts Plockas genomarbetade affärsidé med flera intäktskällor och starka rötter inom akademin fram. Teamet har god drivkraft och kompetens att ta idén vidare. Idén har en stor potential att bli en blomstrande och bärkraftig verksamhet och det finns en tydlig vision som stödjs av stora samhällstrender som digitalisering, naturupplevelser och närproducerad mat. Idén är unik på sin marknad och kan skapa en ny folkrörelse.

"Plockas affärsidé är att göra det enklare och effektivare för alla människor att plocka svamp och bär. Detta gör vi genom att visa var och när svamp och bär växer. På ett sådant sätt kan vi inspirera människor till att spendera mer tid i skog och natur", menar Axel och Albin.

Axel och Albin blickar nu framåt. Målet är att bli ett starkt, väletablerat varumärke och erbjuda en lösning för många människor i olika geografier. Teamet har fått valideringsmedel från SLU Holding för att kunna utveckla sin affärsidé vidare


Text: Venture Cup Nord

 

Dela:

Maskchips. Foto: Sjunnesson Photography

Fredagsmys med mjölmaskar? - Nu lanseras enkla recept för dig som vågar prova mat med insekter.

Acceptansen för insekter som mat är låg i Sverige, men intresset ökar allt mer. Flera forskningsprojekt drivs där allt från näringsvärden till odlingssystem studeras. Inom ett forskningsprojekt som drivs vid Högskolan i Kristianstad (och där även SLU-forskare samarbetar) har man nu skapat kulinariska rätter med insekter som matlagningsingrediens.

Maskchips

20 g torkat maskmjöl
60 g kokt mixad mjölmask
48 g potatisflingor
6 g potatisstärkelse
1 g salt
35 g vatten

Koka fryst mask i 5 minuter för att sedan mixa till puré. Låt purén svalna i kyl eller frys för att sedan mixa purén med potatisflingorna. När konsistensen liknar grovt mjöl ska maskmjöl, stärkelse och salt tillsättas. Mixa för att fördela ingredienserna jämnt, tillsätt sedan vattnet och kör tills degen börjar binda. Arbeta degen till en bit och låt stärkelsen svälla i 2 minuter. Med en pastamaskin kavlas degen ut till inställning 9 (ca 0,8 mm) och chips stansas ut (5 cm diameter). Degskivorna friteras i 185ºC i 18–25 sekunder med galler ovan så att hela chipset sänks ner i oljan. Chipset ska svalna på galler eller hushållspapper tills helt kallt och krispigt.


Läs mer om forskningsprojektet (extern sida).

Här hittar du fler goda, nyttiga och hållbara insektsrecept (extern sida).

Syrsor - ett nytt proteinrikt livsmedel på tallriken. Läs om hur SLU-forskarna bakom SciIns AB skapar möjligheter för hållbar insektsuppfödning.

Tre SLU-projekt med på IVA:s 100-lista!

Grattis Anna, Åsa, Christina, Anna och Francesco! När IVA presenterade sin årliga 100-lista fanns tre SLU-relaterade forskningsprojekt med. Listan lyfter fram aktuell forskning som har potential att skapa nytta inom överskådlig tid, exempelvis genom industriell kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan.

Anna Jansson och Åsa Berggren ligger bakom projektet Äta insekter - en smaklig lösning på dagens globala problem?

Produktion av insekter kan vara ett hållbart sätt att producera näringsrika livsmedel i stora delar av världen. Hussyrsan är särskilt intressant eftersom den är god, finns naturligt på många platser och därför inte utgör hot mot ekosystemen. Det finns dock ett problem, de hussyrsor som används idag bär ofta på ett virus som kan slå ut hela syrsbesättningar. Anna och Åsa har tagit fram virusfria syrsor som kan användas som avelsdjur i besättningar.

Anna Hessle och Christina Lundström är med och driver projektet Klimat2030 där ett lärande dataspel om klimat- och miljösmart mat tas fram.

Vår tids största hållbarhetsutmaning är att minska klimatpåverkan samtidigt som livsmedelsförsörjning, biologisk mångfald och växtnäringshushållning upprätthålls. Matens miljöeffekter är komplexa med många målkonflikter. Frågorna är svåra att kommunicera. Diskussionen tenderar att bli förenklad och budskapet tungt. Projektet utvecklar ett digitalt spel, som på vetenskaplig grund förenar underhållning med utbildning. Skolelever medvetandegörs om samhällets utmaningar och strategier för att möta dem. Det ger ungdomarna motivation och lust till engagemang.

Francesco Gentili ingår tillsammans med forskare från Umeå universitet i teamet bakom MicroBioRefine – ett projekt där avloppsvatten används för odling av mikroalger.

Inom MicroBioRefine undersöks miljömässig och ekonomisk hållbarhet för biomassaproduktion där bland annat avloppsvatten används för att odla nordiska mikroalger. Metoden återvinner koldioxid, vatten, kväve och fosfor, samtidigt som energirik biomassa skapas som kan användas till biobränslen, koldioxidneutrala och värdefulla polymerer och smarta biogödselmedel.

 

IVAs andra 100-lista 2020 lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten inom området hållbarhet. Genom att bygga broar mellan forskningsvärlden och näringslivet är ambitionen att forskning med potential att förändra världen ska få större möjlighet att omsättas till faktisk nytta.

Lär mer om forskningsprojekten på IVA:s 100-lista 2020.

 

Dela:

SLU-forskare bakom nytt potentiell kvarkavaccin

Kvarka är den mest diagnosticerade infektionssjukdomen på häst. Sjukdomen, som angriper luftvägarna, är mycket smittsamt och vid ett utbrott måste hela stall sättas i karantän.

Nu ansöker Intervacc AB om marknadsföringstillstånd för vaccinet Strangvac® hos europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Vaccinet är utvecklat med en innovativ teknologi och är baserad på fusionerade rekombinanta proteiner. Forskningen som ligger till grund för vaccinets tekniska plattform har skett tillsammans med forskare på Karolinska Institutet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Bengt Guss, professor vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, har arbetat med projektet sedan starten – från grundforskning till ett potentiellt vaccin på marknaden.

Läs mer om kvarkavaccinet här.

SLU-studenter vann första pris på Innovation Boot Camp

Ett träningsläger för att utveckla nya hållbara lösningar. Det var Innovation Boot Camp ordnade när engagerade studenter tagit sig an morgondagens problem.

Innovation Boot Camp arrangerades i Umeå där studenter inom olika ämnesområden deltog i en tre dagar lång workshop. Tillsammans utvecklade de nya hållbara affärslösningar utifrån problemställningar från offentlig sektor, det lokala näringslivet eller som de kommit på själva. Syftet med Innovation Boot Camp är att få fler unga att satsa på entreprenörskap, ge dem möjlighet att träna på sitt innovationstänk och förmåga att skapa nya lösningar som kan leda till nya framtida företag.

Totalt deltog 11 team med två till fem personer i varje team. Alla idéerna presenterades under ett pitchevent på Umeå Universitet.

En plattform för att digitalisera naturen

Det team som lyckades allra bäst och belönades med en inspirationsresa var Albin Nyström och Axel Ljudén som pluggar till jägarmästare på SLU. Deras idé "Plocka" blev mest uppmärksammad och tog hem första pris.

-Genom Plocka så vill vi skapa en digital plattform för naturen. I fredags när vi startade Innovation Boot Camp så ville vi utveckla en app för att hitta svamp i skogen baserat på GIS data. Men efter helgen har vi insett att det går att utveckla en digitalplattform för att hitta exempelvis älg eller olika sorters bär och flera andra användningsområden inom skogen. Vi hoppas att Plocka kan öka intresset för skog och natur, säger Albin Nyström och Axel Ljudén.

-Vi är jätteglada att vi vann första pris på Innovation Boot Camp och vi hoppas att vi kan göra en inspirationsresa till ett annat europeiskt land för att utforska möjligheterna för vår affärsidé, berättar Albin Nyström och Axel Ljudén.


Text & bild: Nina Rismalm


Innovation Boot Camp arrangerades av: Almi Företagspartner Nord, BIC Factory, Coompanion Nord, eXpression Umeå, Region Västerbotten, SLU Holding, Student Startup Hub, Umeå Biotech Incubator, Umeå universitet Innovationskontor, Uminova Innovation och Venture Cup.

Dela:

Serious games – ny satsning på att göra forskningsresultat tillgängligt via spel. Prototyp 2030 Illustration: Tobias Larsson Fri för användning i redaktionella sammanhang.

Serious games – ny satsning på att göra forskningsresultat tillgängliga via spel

Gamification eller spelifiering är ett sätt att göra komplexa forskningsresultat tillgängliga via kunskapslyftande spel (serious games). Spelmediet har en förmåga att karaktärisera, visualisera och konkretisera frågeställningar samtidigt som det engagerar och låter spelare experimentera med olika utmaningar.

Serious gaming har tillämpats inom flera områden som till exempel utbildning, sjukvård och forskning. Nu görs en satsning på Prototyp 2030, som har klimatfrågor i fokus.

Prototyp 2030 är utvecklat i ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), SLU Holding och Högskolan i Skövde (HS), där SLU kan matproduktion och HS utgör den största utbildningsnoden för dataspelsutbildningar i Sverige. Här finns dess Interaction Lab med forskning inom spelutveckling, spels samhällsnytta, representation och jämställdhet i spel, samt spelbaserat lärande.
Se film

- Spel kan användas för att inspirera till att ta till sig kunskap och förändra beteende. Ungdomar spelar mycket dataspel och klimatet är den framtidsfråga som ungdomar oroar sig mest för. Spelprototypen kombinerar dessa intressen och det är vår förhoppning att den tas emot väl, så att vi kan göra ett skarpt spel i nästa steg, säger Björn Berg Marklund, spelforskare på Högskolan i Skövde.

 

Kontaktinformation:
Mats Wiktorsson, SLU Holding
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0722-096603

Anna Hessle, SLU
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0511-671 43

Björn Berg Marklund, Högskolan i Skövde
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0500-448351.

För mer information om Prototyp 2030:
Pressrelease - SLU och HS utvecklar spelprototyp om maten, klimatet och miljön
Prototyp 2030 – en spelprototyp om vår tids största utmaningar
Ny undersökning visar att varannan konsument är redo att förändra sina matval

 

 

Växtproteinfabriken visade upp sig på Stenhammarsdagen

Årligen bjuder SLU:s rektor och H.M. Konungen in till Stenhammarsdagen då olika aktuella frågor inom lantbruk diskuteras. Årets tema var ”Beredskap för extremväder”. Bland de inbjudna talarna fanns Växtproteinfabrikens projektledare Viveka Sernvi Hansson och Sven-Erik Svensson från Institutionen för biosystem och teknologi. Tillsammans höll de i programpunkten Nya affärsmöjligheter för vall och grönmassa – Bioraffinaderi för framtida material, livsmedel och foder där verksamheten i Växtproteinfabriken presenterades.

 

Dela:

Grattis Lina! SLU-student vinner pris i Nederländsk innovationstävling

Lina von Hackewitz, som studerar till Livsmedelsagronom på SLU och driver livsmedelsprojekt på fritiden, har  tillsammans med sin kompanjon, Liselore Marcuse, vunnit tredje pris i den Nederländska innovationstävlingen Food Innovation Bachelor Award.

Med kunskaper de skaffat sig genom sina studier har Lina och Liselore tagit fram en ny typ av marmelad som är helt utan tillsatser och dessutom tillverkad av hållbara råvaror! Projektet är ännu i väldigt tidig fas men vi ser framemot att följa utvecklingen och hoppas på att se produkten i butikshyllorna i framtiden.

Vid sidan av studierna arbetar Lina även som studentkonsult på SLU Holding.

Dela:

Maskchips. Foto: Sjunnesson Photography

Fredagsmys med mjölmaskar? - Nu lanseras enkla recept för dig som vågar prova mat med insekter.

Acceptansen för insekter som mat är låg i Sverige, men intresset ökar allt mer. Flera forskningsprojekt drivs där allt från näringsvärden till odlingssystem studeras. Inom ett forskningsprojekt som drivs vid Högskolan i Kristianstad (och där även SLU-forskare samarbetar) har man nu skapat kulinariska rätter med insekter som matlagningsingrediens.

Maskchips

20 g torkat maskmjöl
60 g kokt mixad mjölmask
48 g potatisflingor
6 g potatisstärkelse
1 g salt
35 g vatten

Koka fryst mask i 5 minuter för att sedan mixa till puré. Låt purén svalna i kyl eller frys för att sedan mixa purén med potatisflingorna. När konsistensen liknar grovt mjöl ska maskmjöl, stärkelse och salt tillsättas. Mixa för att fördela ingredienserna jämnt, tillsätt sedan vattnet och kör tills degen börjar binda. Arbeta degen till en bit och låt stärkelsen svälla i 2 minuter. Med en pastamaskin kavlas degen ut till inställning 9 (ca 0,8 mm) och chips stansas ut (5 cm diameter). Degskivorna friteras i 185ºC i 18–25 sekunder med galler ovan så att hela chipset sänks ner i oljan. Chipset ska svalna på galler eller hushållspapper tills helt kallt och krispigt.


Läs mer om forskningsprojektet (extern sida).

Här hittar du fler goda, nyttiga och hållbara insektsrecept (extern sida).

Syrsor - ett nytt proteinrikt livsmedel på tallriken. Läs om hur SLU-forskarna bakom SciIns AB skapar möjligheter för hållbar insektsuppfödning.

Framtidens boende: hampahus, bilpooler och traditionell odling

Hur kan vi leva för att minimera vårt ekologiska avtryck? Lösningen är ReGen Villages, om man ska tro entreprenören Mats Eliasson. Under sin lunchföreläsning på SLU Alnarp berättade han om framtidens boende, där gamla tankar om kretslopp och ny teknik möts.

Återigen var det mer än fullsatt när VentureLab@SLU bjöd in till lunchseminarium. Den här gången var det Mats Eliasson från ReGen Villages som besökte Alnarp för att berätta om framtidens boende, så som han ser det. Med tanke på hur den ekologiska utvecklingen och behovet av att hushålla med våra resurser behöver vi hitta nya innovativa sätt att leva på.

– Jag utgår alltid från att det går att hitta lösningar på problem. Vi kan bli självförsörjande på energi och mat, ta hand om det mesta av vårt avfall inom det egna bostadsområdet. Det som krävs är att vi tänker nytt och ställer om.

Koncept med kretsloppstänk
ReGen Villages är ett slags koncept där den gamla tidens kunskap kan tas vara på, med odling och ett kretsloppstänk, tillsammans med moderna innovationer, som bilpooler av självkörande bilar, digitalt distansarbete och batterier för energilagring. På det sättet kan vi lämna ett mindre ekologiskt fotavtryck efter oss, samtidigt som vi lever gott tillsammans med andra närmre naturen.

– Det jag tycker att vi kan börja med är att titta på hur naturen löser kretsloppet. Visste ni att det finns ett internet under jord? Det är ett avancerat nät där växter lever i symbios med varandra. Det kan vi också göra.

Bland annat tror Mats att vi kan ta vara på varandras olika kompetenser, bland annat genom att delta i utvecklingen av ReGen Villages, men också när vi möjliggör att en blandad målgrupp människor bosätter sig i områdena och delar med sig av sina kunskaper.

– Visste ni att man kan bygga hus av hampa? Vi har byggt ett på prov i Brunnshög utanför Lund. Husen har samma hållbarhet som vilket hus som helst. När det har gjort sitt kan vi krossa det och sprida ut materialet på fältet. Närodlade hus kan vara framtiden.

VentureLabSLU ReGen Villages

 

Nyfiket kritiska frågor
Engagemanget var som vanligt stort från publiken och frågorna, allt från imponerande till nyfiket kritiska frågor:

”Hur länge håller ett hus av hampa?”, ”Kommer det att bli dyrt att bo i en ReGen Village?” och ”Är det här verkligen en realistisk lösning?”
– När börjar ni bygga ett sånt här område på Alnarp, frågade Robin Meijer, projektledare på VentureLab@SLU, skämtsamt.

– Vem vet, det är kanske här det börjar? var Mats Eliassons svar.

 

Är du är intresserad av att läsa mer om, eller engagera dig i utvecklingen av ReGen Villages? Besök http://www.Regenvillages.com/

Vill du veta mer om hampahuset som beskrevs på evenemanget? Besök företagets hemsida här: https://www.ekolution.se/

 

 

Dela:

Anna Åhnberg, Gerog Carlsson, Helen Thompson, Carl Jonson och Saga Gadevärn i samtal under paneldiskussionen.

Trendspotting: hållbara matsystem - Stort intresse för VentureLab@SLU:s event

Vad är hållbarhet inom livsmedelsområdet och vilka bra alternativ finns det i dag – och i framtiden? Det tog vi fasta på när vi bjöd in olika aktörer och forskare inom livsmedelsområdet, för att diskutera problem och lösningar.

Det blev en succé med omkring 130 besökare, när VentureLab bjöd in till Trendspotting-event på temat innovationer för ett hållbart matsystem i slutet av november. Denna gång bussades ett 60-tal studenter från Lunds universitet till SLU Alnarp för att lära sig mer om hållbar mat. Intresset var stort när foajén fylldes med studenter och organisationer från både Alnarp och Lund, i en mix som bäddar för nya idéer och möjligheter.

Mat till alla, med mindre avtryck
En av dagens föreläsare var Georg Carlsson, forskare och lektor i odlingssystemekologi, vid institutionen för biosystem och teknologi vid SLU Alnarp, som talade om odlingssystem – allt från att vad och hur vi väljer att odla, och hur vi sedan hanterar de skördade produkterna.

Georg beskrev hållbara odlingssystem, där när vi kan producera näringsrik mat till alla, utan att kompromissa på framtida generationers resurser såväl nationellt som globalt.

Plantbaserad föda för hållbar framtid

– Några av de stora miljöproblemen i modernt lantbruk är förlorad biodiversitet, förluster i växtnäring. Dessutom finns viktiga sociala utmaningar i och med att antalet bönder blir färre, samt att våra grödor inte alltid används på ett hållbart sätt. Exempelvis använder vi värdefulla resurser, så som åkermark, energi och växtnäring för att producera socker, alkohol och djurfoder av grödor som vi i stället skulle kunna använda direkt som ingrediens i mat till människor. Vi behöver se över hur vi använder våra resurser smartare.

Georg beskrev hur mycket mer hållbart vårt matsystem hade blivit – med hänsyn till såväl klimatavtryck som odlingens resursanvändning – om vi kunde ändra vår matkonsumtion till att innehålla med baljväxter som ärtor och bönor, och mindre kött.

Enig panel
Under evenemanget pågick även en paneldiskussion mellan Georg Carlsson, Helen Thompson, entreprenör och student vid agroekologiprogrammet på SLU Alnarp, Carl Jonsson, affärsutvecklare på SLU Holding och initiativtagare till projektet Plant Protein Factory samt Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist vid Oatly. I diskussionen rådde konsensus mellan de fyra paneldeltagarna, men lyfte olika perspektiv på hållbarhet:

– Vad kan jag göra för att skapa ett mer hållbart samhälle. Vi är alla medspelare och kan påverka i vår vardag och på arbetsplatsen, uttryckte Helen Thompson.
– Svårt för små aktörer att själva kunna hitta lösningar och konkurrera med stora företag. Kanske kan de gå samman för att nå längre? frågade sig Carl Jonsson.
– Företagen har stort ansvar på miljömässig utveckling, men det kan vara svårare för företag som är traditionellt vinstdrivna att förändra, där kan vi som konsumenter påverka riktningen, genom att visa att vi upplever att produktens värde ökar om den produceras med hållbart, sa Anna Åhnberg.

Lyckat evenemang

– Jag tycker att det är otroligt kul att vi kunde få ihop det här evenemanget och att så många ville besöka det. Att ha alla dessa studenter samlade, människor med olika bakgrunder som studerar på olika universitet – här finns det vi behöver för att skapa framtidens hållbara företag, säger Robin Meijer, projektledare på VentureLab@SLU.

Under evenemanget diskuterades hållbarhet på alla nivåer inom livsmedelssystem, vilka som är framtidens proteiner och nya produkter på konsumentmarknaden.

– Detta hade inte varit möjligt utan det otroliga samarbete SLU Holding utvecklat med VentureLab i Lund – ett samarbete som vi hoppas ska kunna generera liknande aktiviteter framöver, säger Robin Meijer.

 

Tack…
…till alla studenter och talare som deltog under dagen. Tack också till VentureLab@Lund och Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship vid Lunds universitet som gjorde evenemanget möjligt! Läs mer om kurser inom entreprenörskap på https://entrepreneur.lu.se/studera

Missade du evenemanget?
Det finns att se via denna länk.

 

Dela:

Några Ingrid Marie- och Aromaäpplen.   A bunch of swedish apples (Ingrid Marie and Aroma).© Foto Jenny Svennås-Gillner, SLU

En stabil och långsiktig ekonomi för hållbar äppelförädling

Det finns ett stort sug efter svenska äpplen. För att möta efterfrågan utvecklar SLU:s äppelförädlingsprogram nya sorter för produktion till butik, konsumtion och privat trädgårdsodling. Men trots att verksamheten är både efterfrågad och framgångsrik är finansieringen skakig. Nu går SLU Holding in som samarbetspartner för att ta fram en långsiktig finansiell lösning.

Syftet med projektet Huvudmannaskap och sortframställning av äpplen är därför att ta fram långsiktiga och hållbara lösningar som tryggar programmets framtid. Projektet leds av SLU Holding AB på uppdrag av SLU Grogrund.

- Vi ska bland annat undersöka hur äppelförädlingsprogrammet kan få en stabil och långsiktig ekonomi. Det kan till exempel handla om olika former av samarbeten, säger Urban Eriksson, vd på SLU Holding AB, som är engagerad i projektet.

Hittills har programmet framför allt finansierats med offentliga medel, via SLU och Formas, och Urban Eriksson menar att det är viktigt att trygga en långsiktig basfinansiering som saknas idag.
Förutom att öka finansieringen från producenter och försäljare av äpplen och äppelbaserade produkter – att se till att pengarna från försäljningen förs tillbaka till förädlingen – ska projektet också undersöka möjligheterna till kompletterande finansiering av den löpande sortframställningen.

- Det kan till exempel handla om crowdfunding, donationer, samverkan med olika aktörer i livsmedelskedjan och internationell marknadsföring, säger Urban Eriksson.


Samverkan kring sortägande och marknadsföring
Idag äger SLU alla inhemska svenska äppelsorter och företagen som använder dem kommersiellt gör det på licens. Marknadsföringen av äppelsorterna sker i huvudsak tillsammans med Elitplantstationen och E-planta.
Projektet ska också ta fram en modell för ett framtida sortägande och marknadsföring. Arbetet sker i samverkan med Elitplantstationen, E-planta, Ekofrukt, LRF, SLU, Äppelriket och andra organisationer som är knutna till äppelförädlingsprogrammet, särskilt handeln.
- Senast vid utgången av 2019 ska projektet ha lett till förändringar av både huvudmannaskap och finansiering som på lång sikt tryggar framställningen av svenska äppelsorter, avslutar Urban Eriksson.

Projektet leds av SLU Holding AB på uppdrag av SLU Grogrund som har beviljat totalt 500 000 kr för perioden 2018–2019. Från SLU Holding deltar bland annat vd Urban Eriksson och affärsrådgivare Nicholas Jacobsson.

Text: Åsa Eckerrot

Dela:

Fullt hus när Oatly besökte VentureLab@SLU

Få har nog missat Oatlys kaxiga framfart på livsmedelsmarknaden de senaste åren. Under VentureLab:s första lunchföredrag för hösten fick nyfikna Alnarpsstudenter njuta av underhållande fakta om företagets resa, med allt från innovationsarbeten till framtidsplaner.

VentureLab:s första lunchseminarium för höstterminen blev en riktig dundersuccé! Intresset var så stort att deltagarlistan fick stoppas efter 80 anmälningar, när Oatly besökte SLU Alnarp en sommarvarm dag i september. Att intresset är stort är egentligen inte oväntat, med tanke på företagets kaxiga stil på marknaden och den omåttliga populariteten bland unga.
Till en början var vi ett helt vanligt företag, men 2014 lanserade vi ett mer vågat Oatly, det Oatly som vi känner i dag, berättar Sofia Ehlde, innovationsdirektör på företaget.

Livsstilsföretag
Oatly sticker sannerligen ut hakan på många plan, inte minst i sin marknadsföring. Sofia beskriver Oatly som något av ett livsstilsföretag som många, främst unga flexitarianer, vegetarianer och veganer, identifierar sig med. Företaget arbetar ständigt uppåt, framåt och är lyhörda för omvärldens idéer och önskemål.
Nyligen blev de kontaktade av en havreodlare via Twitter, vilket blev startskottet för ett samarbetsprojekt med att skapa en havredryck på en gammal kultursort. Även under VentureLab:s lunchseminarium haglade frågor och input, bland annat fick Sofia Ehlde såväl kritik som idéer om företagets logistik, som hon tog med sig tillbaka till kontoret.

Framtida samarbete?
Vi är så glada över att Oatly gästar oss på Alnarp – det här får vi göra om! Intresset för Oatlys arbete är stort, och det finns säkert flera möjligheter till framtida samarbeten mellan företaget och SLU, säger Robin Meijer, projektledare på VentureLab@SLU, och fortsätter:
– Framtiden inom vegetabiliska produkter är jättespännande och, precis som Sofia var inne på under föredraget – är dessa en nödvändighet för att minska vårt miljömässiga fotavtryck.

Dela:

7 råd att fundera på i hängmattan

Nu hägrar semester för de flesta och tid för sol, bad och reflektion. Som forskare kanske du under ledigheten läser ikapp och reflekterar över din forskning och ditt nästa steg? Om så, kommer här lite sommarläsning från oss på SLU Holding att reflektera kring – 7 råd för hur du tar ditt forskningsresultat vidare ut i samhället som en innovation. Trevlig läsning!

Vad bör du tänka på för att det du forskar om en dag ska bli en innovation som gör nytta i samhället? Vi har frågat våra affärsrådgivare och några forskare som lyckats!

1. Fundera på vad du drivs av och vart du vill komma
Är du nöjd att ha besvarat frågeställningen i forskningen? Vill du publicera i en viss tidning? Vill du få ut en produkt på marknaden? Att reda ut dessa frågor tidigt hjälper dig att sätta rätt kurs i din forskning.
Gabriella Lindgren, forskare inom hästgenetik vid SLU

2. Ta in kompletterande kompetenser
Som forskare har du i regel fokus på din forskning. Ta stöd av någon som kan mer om sådant som är viktigt för att ta forskning till samhället, till exempel avtalsfrågor.
Lars Roepstorff, Hästexpert, professor vid SLU

3. Rätt avtal skapar ro
Apropå avtal … Var noga med avtal och vem som har rätt till vad – ta det tidigt i ett projekt. Det kan bli riktigt svårt att reda ut senare.
Mats Wiktorsson, affärsutvecklare, SLU Holding

4. Tänk på praktiken
Det är bra att ha en dialog med praktiken/industrin redan från början. Detta är en dimension som kan vara väldigt utvecklande för en forskare, utöver den rent vetenskapliga publiceringen.
Göran Nordlander, professor vid SLU och en av upphovsmännen till snytbaggeskyddet Conniflex

5. Våga tänka och prata om pengar
Pengar är drivmedlet i vår nuvarande samhällsmodell och ger dig möjlighet till att göra så mycket mer. Lyckas du skapa en verksamhet som ger överskott så kan du fritt forska vidare, stödja annan forskning eller utveckla din affär – du väljer.
Nicholas Jakobsson, affärsutvecklare, SLU Holding

6. Att driva företag tar tid att lära sig
Ta tidigt hjälp av andra med kapital, kunnande, affärsutveckling och kontakter. Att driva företag är förknippat med en lång läroperiod.
Stefan Roos, forskare och innovatör, SLU och Ilya Pharma

7. Kontakta SLU Holding
En vanlig fråga som jag får är: “När ska jag komma till er?”. Svaret är: ”Nyss!”. Kom hellre till oss för tidigt än för sent. Vi vägleder dig så att du inte råkar göra misstag som gör det legalt omöjligt för dig att senare patentera eller gå vidare med dina forskningsresultat.
Turid Sundin Carlsson, affärsutvecklare, SLU Holding

Glad sommar önskar vi på SLU Holding!

Dela:

 

Vi vill bidra till hållbar tillväxt!

Välkommen till vår nya webbplats där vi bl a berättar om SLU-forskare som tagit sin forskning till nytta. Det är en del i vår nya kommunikationssatsning för att nå ut till ännu fler forskare.

SLU Holdings uppgift är att hjälpa framför allt forskare på SLU som bestämt sig för att ta sin forskning och idéer till nytta. Holding bidrar med kompletterande kunskaper och finansiering när ett forskningsresultat ska omvandlas till tjänster eller produkter. Eller på annat sätt komma till användning i samhället.

- För ett tag sedan gjorde vi en undersökning av SLU:s personal. Den visade bland annat att 70 procent av forskarna som svarade känner till oss men inte vet riktigt om vad vi gör och vad vi kan hjälpa till med. Vi fick också veta att många är nyfikna på andra forskare och kollegor som tagit steget för att nyttiggöra sina forskningsresultat, säger Urban Eriksson som är vd på SLU Holding. Forskarna frågar ofta om exempel på hur forskning från SLU kommit ut till samhället och många är nyfikna på hur de själva skulle kunna bidra.

För att öka tydligheten och förbättra kommunikationen publicerar nu SLU Holding en helt ny webbplats. Det är de goda exemplen som är viktiga att lyfta fram. Det är många idéer och bolag som kommer från SLU. Det kan vara en forskningsidé som blivit ett företag, en idé som kommit ut till samhället eller liknande som haft sitt ursprung på SLU.

- Det behöver givetvis inte vara något färdigtänkt när forskare kontaktar oss första gången. Vi är även intresserade av olika idéer som är under utveckling och som kan inspirera andra att se möjligheter i sina forskningsresultat eller sina tankar, säger Urban.

En viktig del i den förbättrade kommunikationen är det nyhetsbrev som kommer att skicka ut fyra till sex nummer per år med start i maj. Utöver detta kommer det att arbetas närmare media så att det även syns utanför universitetet vad som händer på innovationsfronten.

- Utöver webb, nyhetsbrev och press så kommer vi att berätta om de goda exemplen när vi möter medarbetare på SLU vid seminarier och andra tillfällen. Tanken är bidra till en mer levande kommunikation, avslutar Urban

Dela:

Rubrik: Motsättning mellan bra forskning och kommersialisering - en myt?

Motsättning mellan bra forskning och kommersialisering - en myt?

Ibland ställs bra forskning i motpol till kommersialisering. Många anser att forskning inte kan vara lika bra om dess praktisk tillämpning tagits fram med siktet inställt på kommercialisering. Men måste dessa motpoler stå i svart och vitt mot varandra? Vi har träffat Gabriella Lindgren, forskare på SLU, för att höra vad hon tycker.Det finns mycket att tänka på när man vill ta sin forskning till marknaden i form av en innovation. I grunden ligger självklart en fungerande forskning. Något som är väsentligt för att kunna fortsätta att forska är finansiering, och en poäng med att kommersialisera delar av forskningen är möjligheten att lösa just finansieringen för att få förutsättningarna för att kunna fortsätta bedriva annan forskning, menar Gabriella.
Det är också viktigt att forskningen kommer ut och gör nytta i samhället. En motsättning mellan “bra forskning” och forskning som har en praktisk tillämpning, är något som Gabriella Lindgren, forskare inom hästgenetik på SLU, inte ser.
- Jag är anställd på SLU som forskare och lärare i första hand, och vi börjar alltid alla projekt med en specifik forskningsfråga, till exempel” varför växer hår?”. Men därefter funderar vi såklart även över vilka problem som svaret på denna fråga skulle kunna lösa. Det är ett stort och viktigt plus om bra forskning har en praktisk tillämpning i samhället, avslutar Gabriella.

Läs mer om Gabriella Lindgren och hennes forskning här.

Vill du ta din forskning till marknad? Hör av dig till oss så hjälper vi dig att ta reda på
vad ditt nästa steg är. Kontakta oss här.

Dela:

Från idé till innovation - forskaren Björn Vinnerås tipsar!

Från idé till innovation - forskaren Björn Vinnerås tipsar!

Björn Vinnerås forskningsområde är källsorterande avloppssystem som inte förbrukar vatten. ”Zero water” gällande framtidens hushåll är idag en vision, och gröna innovationer baserade på funktion och ekonomi är vägen

Björns tips för att ta en forskningsidé till en innovation
Om du vill få din forskningsidé att så småningom bli en innovation på en marknad måste du som forskare hålla isär forskningsutvecklingen och produktutvecklingen. Forskningsutvecklingen går först. Forskningsfrågeställningen är det centrala, liksom att hålla uppe forskningsnivån inom forskargruppen. Men man behöver även ha ett långsiktigt mål med sin forskning, och se en potentiell användning, och framför allt ta hjälp av dem som kan den biten. Två viktiga tankar som det är viktigt att hålla i huvudet samtidigt, helt enkelt.
”Det som driver mig är att agera och försöka göra något åt miljöproblemen, att med forskning skapa något som blir användbart och som fungerar ute i samhället.” – Björn Vinnerås.

Vill du ta din forskning till marknad? Hör av dig till oss så hjälper vi dig att ta reda på vad ditt nästa steg är. Kontakta oss här.

Läs mer om Björn Vinnerås forskning och hur vi på SLU Holding har stöttat Björn längs hans forskarresa här.

Dela:

 

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35