Scamfri scampi!

Pär Svärdson, entreprenören som grundat både Adlibris och Apotea, investerar i fiskodlingsteknik som forskats fram vid SLU. Den första svenska odlingen i större skala etableras i Östersjöfabriken i Västervik.

Professor Anders Kiessling, vid institutionen för husdjurens utfodring och vård, och en branschexpert från Brasilien Sergio Zimmermann, har de senaste 10 åren utvecklat en landbaserad vattenbruksteknik. Tekniken är väl verifierad genom lång forskning och testad vid anläggningar i Sydamerika och Afrika.

SLU Holding har under flera år samarbetat inom projektet och stöttat med medel för teknisk och kommersiell verifiering för att validera tekniken och säkra patent kring uppfinningen. Kiessling och kollegor har nu tagit fram en variant av tekniken som kan fungera i "kallare" klimat och som då öppnar upp försäljning av tekniken på marknader som EU, USA och Kina. De goda resultaten kring såväl hållbarhet, ekonomi och produktkvalité blev grunden till Cresponix AB som forskarna startat med entreprenören Mattias Djurstedt.

- Nu kan produktionen komma igång på riktigt efter mycket arbete och förberedelser. Vi har en ändamålsenlig lokal och stöd från våra investerare. Det känns som att vi hittat den fjärde spelaren till vårt dreamteam för framgång. Med Pär Svärdson ombord, mig - den unga entreprenören, forskaren samt industriexperten har vi ett dreamteam för framgång, säger Mattias Djurstedt, vd Cresponix. Vi har även rekryterat en världsexpert på Yngelkläckeri från Brasilien som kommer att ansluta under hösten.

- Det känns verkligen roligt att vara med om att ta det här projektet till nästa nivå. När vi grundade Östersjöfabriken så hade jag en vision och det känns väldigt roligt att kunna ta den vidare och investera i en så välgrundad idé som den som teamet på Cresponix har, säger Pär Svärdson.

Odling av fisk och skaldjur är världens snabbast växande livsmedelsbransch. Med den patenterade tekniken från SLU har Cresponix hittat en lösning på många av de problem som tidigare varit utmaningar i branschen. Teknikens högteknologiska kretslopp löser utmaningar kring foder, avfallshantering, produktionskostnad och räkans hälsa. Man undviker också de långa transporter som scampi-produkter har idag, en faktor som medvetna konsumenter kan uppskatta.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel 070-4974237
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. vd Cresponix, tel 070-3401956

Om Östersjöfabriken
På kajen i Västervik ligger en fastighet där Sweden Pelagic tidigare haft en anläggning för sill och skarpsill för djurkonsumtion, men pga minskad efterfrågan beslutade man lägga ner produktionen och sälja fabriken. Genom ett samarbete mellan Ecopelag och Västkustfisk SVC kan verksamheten fortsätta i mindre skala. Samarbetet öppnar upp för hantering av flera produkter från Östersjön med förutsättningen att de främjar miljön.

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35