SLU-forskare bakom nytt kvarkavaccin. Foto: Jenny Svennås Gillner

Nu lanseras ett effektivare vaccin mot kvarka

Det är mångårig forskning från Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet som ligger bakom vaccinet mot den mycket smittsamma hästsjukdomen.

Nu finns Intervaccs nya svenska kvarkavaccin Strangvac tillgängligt. Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi och är när besläktad med den bakterie som orsakar halsfluss hos människor. Sjukdomen är den vanligaste infektionssjukdomen på häst, och drabbar hästar över hela världen med ett enda undantag Island där import av hästar är förbjuden.

Den smittsamma bakterien Streptococcus equi invaderar lymfknutorna som finns på hästens huvud och nacke och får dem att svullna och bilda abscesser. I omkring två procent av sjukdomsfallen kan abscesserna bli så omfattande att de formligen stryper hästen till döds. En del av de hästar som återhämtar sig från den allvarliga sjukdomen förblir dock dolda smittbärare. De dolda smittbärarna uppfattas av omgivningen som helt friska djur men de sprider bakterien till den omgivande miljön och till andra hästar de kommer i kontakt med.

Årligen rapporteras 70-100 kvarkautbrott i Sverige. Vid varje utbrott kan ett flertal hästar drabbas och med stora ekonomiska konsekvenser för anläggningen orsakat av karantän, transportförbud och stoppad verksamhet etc. Bakterien är mycket besvärlig och kan finnas kvar i många veckor efter att en häst blivit symptomfri.

Forskningen bakom vaccinet sträcker sig över 20 år tillbaka och har bedrivits på bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet. © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35