Vinnare Venture Cup Nord. Foto: Maja Andrejic

Affärsidéer från SLU på topplista

Två projekt från SLU placerar sig bland de fem främsta när Venture Cup Nord presenterar sin årliga Topp20-lista.

SLU-forskaren Shaojun Xiong prisas för sin affärsidé för miljövänligare etanolproduktion, som utvecklats tillsammans med affärspartnern Lars Atterhem. Etanol produceras industriellt i en process där kemikalier används för att bryta ned lignin. I Shaojuns forskning kring odling av Shitake-svamp har även svampen visat sig vara en mycket effektiv nedbrytare. Shaojuns metod gör att tillverkningsprocessen av etanol kan få 60 % mindre energiförbrukning, 65 % mindre koldioxidutsläpp samt reducera arbetskostnader med ca 30 %.

Målsättningen är att inom 2-3 år upprätta en pilotanläggning för demonstration av tekniken och uppstart av produktion av matsvampar samt etablera försäljning (t.ex. genom licens) av teknologin. I längden ska deras innovation inte bara leda till att producera biobränsle utan även skapa livsmedel och biomedicin. Shaojun är även vinnare av Sparbankstiftelsen Norrland och SLU:s innovationspris.

Det andra prisvinnande bidraget från SLU kommer från Anna Morén som utvecklar en vodka med björksmak som produceras av lokala ingredienser från björkarnas stad.

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé.  Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se.

 

Dela:

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35