Framtidens livsmedel och energi – så kan underutnyttjad grön biomassa nyttjas

En ny testbäddsmiljö redo för att extrahera växtproteiner är ett av resultaten av det Vinnovafinansierade projektet Växtproteinfabriken.

Marknadstrenderna pekar på ett ökande intresse för växtproteiner och växtnäringsämnen. Projekt Växtproteinfabriken var en del av Vinnovas satsning ”Utmaningsdriven innovation” finansierad av Vinnova, Region Skåne och industriella projektpartners. SLU Holding var projektägare för projektet vars syfte var att utveckla lönsamma och hållbara produktionsprocesser för att extrahera fram växtprotein och växtnäringsämnen ur grönmassa, som idag inte tas till vara eller i bästa fall blir biogas.

I projektet samverkade forskare från SLU i Alnarp med projektets partners som representerade branscherna livsmedel, hälsokost och kosttillskott, kosmetika, foder och biogas. Marknadspotentialen i växtprotein och växtnäringsämnen har utvärderats och en affärsmodell för hur en industriell uppskalning kan genomföras har tagits fram. För ett cirkulärt och hållbart produktionssystem utvärderades även affärsmodeller för att använda restströmmarna till produktion av biogas och biogödsel.

De utvärderade råvarorna bestod av fiber, proteinrik grönjuice, grönt och vitt protein samt brunjuice. Blast och blad utgjordes av idag underutnyttjad grön biomassa till exempel sockerbetsblast, grönkålsrens, mellangrödor och lusern.

vaxtjuice

Att utvinna näringsämnen och proteiner ur blad och andra växtdelar är en möjlighet att göra skillnad i framtiden. Projektet har varit en viktig del i våra strategiska satsningar på SLU. Vi har idag en testbädd för extraktion och går vidare med att kraftsamla forskningen i en Växtproteinhubb för samverkan mellan olika kompetenser inom vegetabiliskt protein, säger Håkan Schroeder, dekan vid LTV –fakulteten i Alnarp.

 

SLU Växtprotein - ny hub för vegetabiliskt (växt)protein

plantproteinfactory.com

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35