Göran Persson delar ut SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris 2021

Göran Persson delar ut SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris 2021

Hållbarhet inom gröna näringar är ämnet för de tävlingsbidrag som lämnats in till SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris. Prisutdelningen sker på SLU campus i Skara onsdag den 29:e september av Swedbanks styrelseordförande och f.d. statsminister Göran Persson.

Föreläsningen ”Postpandemi – framtidstankar för grön näring” hålls också av Göran Persson, som även deltar i en paneldiskussion med fokus på nya hållbara innovationer.

– Sverige är världsledande inom innovation, det är viktigt att vi får fram nya och banbrytande produkter och tjänster, inte minst inom den gröna näringen som jag själv är involverad i. Jag vill gärna delta och bidra som prisutdelare, speciellt som det handlar om framtida möjliga innovationer som kommer från forskningen. Det känns naturligtvis också bra att flera av de olika Sparbankerna i landet engagerar sig i priser som vill uppmärksamma hållbara forskningsprojekt. Jag ser fram emot en spännande dag i Skara i slutet av september, säger Göran Persson.

Ämnen för bidragen är såväl hållbar odling som djurhållning, något projekt har internationell prägel, det finns bidrag med koppling till andra lärosäten och spännande startups. Bidragen har bedömts av en jury bestående av Peter Annas, forsknings- och innovationsdirektör på Lantmännen, Annika Bergman, vd Hushållningssällskapet i Halland, Maria Ragnarsson, hållbarhetschef Jula och Frida Jonson, Wargön Innovation samt frilansskribent.

– Det har inte varit en enkel uppgift att bedöma de olika bidragen men det är en styrka att vi i juryn kompletterar varandra verksamhets- och kompetensmässigt. Till slut har vi lyckats enas och presenterar vinnarna den 29 september, säger Peter Annas, forsknings- och innovationschef på Lantmännen.

SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris

Priset ska uppmärksamma forskare, individer, företag eller organisationer som har utvecklat innovativa och hållbara forskningsprojekt eller idéer i samarbete med SLU i Skara. Den totala prissumman är på 100 000:- och kommer att delas mellan ett innovationspris på 75 000: - och ett tillväxtpris på 25 000: -.

 

Tid och plats

29 september klockan 13.15–15.15 med samling i Smedjan på Gråbrödragatan 7 i Skara.

 

Kontakt och anmälan

Mats Wiktorsson, innovationsrådgivare SLU Holding
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +46 (0)72 209 66 03

 

Smedjeveckan

Utdelning av priset sker under Smedjeveckan, SLU:s populärvetenskapliga evenemang i Skara (måndag 27 september till söndag 3 oktober). Innovationspriset delas ut onsdag 29 september då Göran Persson föreläser under en temadag om hållbara innovationer inom grön näring.

 

Fakta - Sparbankernas innovationspris

För att bidra till nytänkande och innovationer i skogs- och livsmedelskedjorna har Sparbanken Skåne, Sparbanken Skaraborg och Sparbanksstiftelsen Norrland tillsammans med SLU, skapat olika innovationspris för att främja forskning som bidrar. Sparbanken Skåne delade ut sitt pris första gången redan under 2020. I år, 2021 gör Sparbanksstiftelserna satsningar regionalt i Skåne, Skaraborg och Umeå.

 

Text från SLU:s hemsida.

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35