Covid 19-vaccion, Foto: peterschreiber.media/Istock

Novavax skapar Covid 19-vaccin med kunskap från SLU

Amerikanska läkemedelsbolaget Novavax meddelar att deras nya vaccin har en 89-procentig skyddseffekt mot covid-19. Fas 3-studier visar att det även har mycket god effekt mot den brittiska virusvarianten. I vaccinet ingår adjuvanser som forskats fram på SLU. Nästa steg är granskning för godkännande i EU.

Slutförhandlingar pågår mellan EU och Novavax och vaccinet förväntas vara godkänt i april. Novavax meddelar i sitt pressmeddelande att vaccinet har en 89.3-procentig skyddseffekt mot covid-19 och en skyddseffekt på 85,6 mot den brittiska varianten. Fas 3-studierna har genomförts i Storbrittannien och omfattar 15.000 personer mellan 18 och 84 år.

Studier har även gjorts i Sydafrika där en annan variant av viruset finns. Olika alternativa versioner av vaccinet som är anpassade till nya varianter av viruset tas fram och de kliniska testerna av dessa är planerade till andra kvartalet 2021.

Novavax har tagit fram ett proteinvaccin som innehåller adjuvans, ett ämne som stimulerar kroppen att bilda antikroppar. Adjuvanserna utvecklades på SLU för över 25 år sedan och kom först att användas i spin out-bolaget Isconovas vacciner, som riktade sig mot veterinärsmedicin. SLU Holding var en aktiv delägare i Isconova från starten fram tills att bolaget 2010 börsintroducerades. 2013 köptes Isconova upp av amerikanska Novavax.

 

 

Dela:

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35