SLU Holding firar 25 år med att blicka framåt

Välkomna till framtiden!

Vad ska vi äta, hur kommer vi att bo, hur tar vi tillvara på vår största naturtillgång skogen, och när kommer vaccinet?

Dessa var stora frågor som uppmärksammades den 25 november då SLU Holding anordnade ett webinarium med framtidsspaningar. Experter från SLU och näringslivet spanande om hur framtiden kan komma att se ut.

Tack för ert deltagande på webinariet!

Det är inspirerande att se intresset för och höra hur SLU kan bidra till lösningar på de globala utmaningar.

Nya framtidsspaningar kommer under 2021. Håll utkik här på webben och i våra sociala medier för nya inbjudningar.

 

 

 

Program

15.00 - Välkomna

15.10 - När kommer vaccinet?

Magnus Savenhed spanare

Magnus Sävenhed

Under rådande pandemi hoppas vi alla på att det snart finns ett vaccin mot Covid-19. Redan för 25 år sedan utvecklades en metod på SLU för att ta fram effektiva vacciner. Nu används den tekniken av Novavax i utvecklingen av ett av världens första vacciner mot Covid-19.

Möt Magnus Sävenhed, Managing Director på Novavax AB

 

15.30 - Vad ska vi äta?

Anna Jansson spanare

Anna Jansson

En av våra stora utmaningar är hur vi hållbart ska producera mat till alla invånare i världen. Att världens befolkning fram till 2050 beräknas ha ökat med två miljarder människor gör utmaningen ännu svårare. Vad kommer vi äta i framtiden och hur ska maten produceras på ett hållbart sätt?

Möt Anna Jansson, SLU-forskare, agronom och en av grundarna av SciIns AB, som producerar virusfria hussyrsor för uppfödning.

 

15.50 - Framtidens skogsinventering?

Anna Lena Axelsson spanare

Anna-Lena Axelsson

I snart 100 år har SLU Riksskogstaxering inventerat Sveriges skogar. På 1970-talet kom de första heltäckande satellitbilderna och sedan dess har det skett en snabb teknikutveckling. Hur kommer vi i framtiden ta hjälp av tekniken för att kunna inventera, beskriva och tillgängligöra en av våra viktigaste råvaror och populäraste rekreationsmiljöer.

Möt Anna-Lena Axelsson, koordinator för SLU Miljöanalys Skog och initiativtagare till Nationellt skogsdatalabb.

 

16.10 - Hur ska vi bo?

Caroline Dahl spanare
Caroline Dahl

För första gången i människans historia är det fler som bor i städer än på landet. Den snabba urbaniseringen som sker i världen medför både utmaningar och möjligheter. Dessutom bidrar den växande klimatkrisen till att våra samhällen behöver ställas om till att vara motståndskraftiga mot översvämning, torka, och smittspridning av bakterier, virus och parasiter etc. Hur ska vi utforma framtidens samhällen så att de blir hållbara, säkra och framgångsrikt möter framtidens utmaningar?

Möt Caroline Dahl, verksamhetsledare Tankesmedjan Movium, SLU.

 

Dela:

 

 

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35