Axel Ljudén och Albin Nyström skapare av svampappen Plocka. Foto: Venture Cup Nord

Plocka - Ny app tar dig rätt i svamp- och bärskogen

Axel Ljudén och Albin Nyström studerar till jägmästare och är årets vinnare i Venture Cup Nords regionfinal. Den prisade affärsidén. Plocka, tävlar vidare i höstens riksfinal under sommaren har en betaversion av deras nya app utvecklats med hjälp av valideringsmedel från SLU Holding. Förhoppningen är att redan i höst presentera en app med potential att locka fler att ge sig ut i skog och mark.

Det är ett starkt och stort intresse för skog och mark som ligger bakom Axel Ljudén och Albin Nyströms yrkesval och en gemensam vision att inspirera fler att vara ute i naturen.

Inspiration från Värmlandsskogarna
För Axel är det turerna i Värmlandsskogarna med morfar biologiläraren som står för inspirationen både när det gäller hans yrkesval, vilja och vision att bidra till att flera ska ta sig ut i bär- och svampmarkerna. För Axel är även kartan ett naturligt redskap och en nyckel till speciella platser och naturtyper.

- Jag har också ett stort intresse för teknik och en passion för fotografering och har mer och mer börjat använda kartan för att hitta och ta mig till platser där chansen är större att träffa på de djur som jag vill fotografera. Det var också lite så som vår idé om en bär- och svamp-app föddes - att använda smart teknik för att göra det lättare för den som vill plocka bär och svamp att leta på rätt ställe. En tanke som jag och Albin, som är den mest hängivne bär- och svampplockaren av oss båda, tillsammans tagit vidare och utvecklat till en affärsidé, säger Axel.

Leta på rätt ställe
Drivkraften i utvecklingsarbetet för Albin och Axel är att intressera och locka fler att vara ute i skog och mark. Eftersom det idag finns ett stort intresse att plocka bär och svamp hos många är deras förhoppning att fler vill ta sig ut i skogarna om det finns ett enkelt verktyg som tar dem till ett ställe där chansen är större att verkligen hitta svamp eller bär.

Appen går under arbetsnamnet Plocka och är en helhetslösning som både gör det tryggare att ge sig ut i skogen och enklare att hitta svamp och bär genom att leta på rätt ställe.

- Genom att kombinera olika datakällor om skogen på ett smart sätt med aktuella data för säsongen kommer man att kunna få förslag på möjliga ställen. Det kommer också att bli möjligt att söka på olika sorters svamp och bär och få förslag på platser att ta sig till. Appen kommer också att ha en del andra enklare funktioner som till exempel navigeringshjälp när det är dags att bege sig hemåt igen, berättar Albin

Validering och tester
Målet är att appen ska kunna användas i hela landet. under sommaren har tester gjorts av beta-versionen. Nu är fokus på att göra förbättringar och utvecklingar utifrån under testresultaten.

- Att få stöd i utvecklingsarbetet betyder mycket. Det valideringsstöd vi får från SLU Holding gör det möjligt att ta fram en prototyp för att göra beta-tester i sommar och testa att plattformen håller och fungerar som det är tänkt, säger Albin.

Det gör det också möjligt för Albin och Axel som är ägare och grundare att ta hjälp av it-konsulter med kodning och bygga tekniken i appen. Något som är helt avgörande för att klara målet att lansera appen redan i slutet av september.

Använd studietiden
Att vara uppmärksam på idéer och tankar som dyker upp under studietiden och testa att ta idéer vidare är en uppmaning och ett råd från Axel.

- Det är många bra idéer som föds under studietiden men alltför många uppmärksammas inte och glöms bort. Jag vill uppmuntra fler att ta nästa steg. Studietiden är en bra tid att utveckla sina smarta idéer. Det finns gott om stöd och medel att få, så jag rekommenderar verkligen alla att passa på om man känner att man hinner med både studier och att ta om sin idé.

Just det kommer både Albin och Axel att göra då de antagits till Uppsala Innovation Centres Business Build-program där de under hösten kommer att vidareutveckla Plocka.

Fler idéer att förverkliga
För Axel är det här bara första idén i vad han hoppas ska bli fler lösningar som gör det enklare för fler att komma ut i skog och mark och använda skogen mer. Smart teknik erbjuder många bra lösningar. Både när man är ute och som hjälp i planeringen för att ta sig ut. I slutet av september finns hans och Albins första app på plats. Bara att ladda ner för dig som vill ta dig ut till bär- och svampskogen.

Se Albin Nyström pitcha plockas affärsidé.

 

Dela:

 

Läs mer på Plockas hemsida.

Vill du utveckla din affärsidé - kontakta någon av SLU Holdings innovations- och affärsrådgivare!

Är du redo att vidareutveckla din idé i en inkubator? Läs mer vad UIC (Uppsala) och Uminova (Umeå) kan erbjuda.

 

 

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35