ThermoSeed - Innovativ betningsteknik från SLU etableras i Schweiz

ThermoSeed Global AB, ett företag där Lantmännen är huvudägare, kan nu se fram emot ett långsiktigt samarbete med schweiziska lantbrukskooperativet Fenaco. Efter egen utvärdering och ha följt utvecklingen av ThermoSeedprocessen i flera länder har Fenaco köpt en anläggning för utsädesbetning.

ThermoSeed, som är patenterad process för utsädessanering utan tillsatser, togs ursprungligen fram i forskning på SLU under Kenneth Alness ledning. Processen innebär behandling av utsäde med noga reglerad varm, fuktig luft under en bestämd tid. Utsädet blir då fritt från smitta, har full grobarhet och en lagringsduglig vattenhalt. Efter tidiga investeringsinsatser från SLU Holding, Lantmännen och Anders Wall såldes tekniken vidare och utvecklas och distribueras numera av ThermoSeed Global AB.ThermoSeed utsågs som en av de 3 bästa innovationerna under SLU:s första 40 år som universitet.

Kenneth Alness, vd och delägare på ThermoSeed Global AB, är mycket nöjd med att få Fenaco som kund och samarbetspartner.
– Det är glädjande att Fenaco valt ThermoSeed och jag ser fram emot vårt samarbete. Det gläder mig extra att vår miljövänliga teknik nu kommer att finnas i ytterligare ett land. Fenaco är kända för att ställa höga kvalitetskrav. När de väljer ThermoSeed är det ett bevis på vår höga kvalitet och det kommer att leda till ytterligare landvinningar för oss, berättar Kenneth Alness, vd på ThermoSeed Global AB.

Fenacos anläggning byggs i Lyssach och beräknas stå klar i maj 2021. Där kommer spannmålsutsäde av alla slag att behandlas och kapaciteten kommer att ligga på 15 ton/timme. Detta blir den åttonde anläggningen utanför Sverige och den andra anläggningen som sålts hittills i år.

Fenaco valde ThermoSeed-tekniken dels på grund av processens effektivitet och dels för att detta är en biologisk metod helt utan kemikalier berättar Jürg Jost, som är Managing Director på UFA-Samen, en del av Fenaco.
– Vi har tittat på olika alternativ utan kemikalier och kommit fram till att ThermoSeed är det bästa alternativet. I Schweiz, precis som i övriga EU driver marknaden en ökad efterfrågan på kemikaliefria produkter. Vi är därför övertygade om att efterfrågan på utsäde betat utan kemikalier kommer att öka i Schweiz och EU, berättar Jürg Jost.

 
För mer information
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., vd, ThermoSeed Global AB
Tel: 010-556 18 08

 

Dela:

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35