Mats Wiktorsson affärsrådgivare SLU Holding

Med passion för idéer som kan lösa klimatfrågor

Mats Wiktorsson är affärs- och innovationsrådgivare på SLU Holding. Han har lång erfarenhet av marknadsföring och affärsutveckling och brinner för klimatfrågorna - en global utmaning där forskarna på SLU kan bidra med kunskap som pekar mot FN:s hållbarhetsmål och Mats och kollegorna på SLU Holding kan visa vägar som tar forskningsresultaten vidare.

Forskare på framkant

- FN:s 17 Globala mål är viktiga frågor som handlar om att människor ska kunna utvecklas och leva ett bra liv. En utmaning är hur vi ska få maten att räcka. Jämfört med i dag behöver vi till exempel få ut 70 procent mer av den odlingsbara marken. En utmaning där forskare på SLU är engagerade och där forskningen redan har resulterat i innovationer som kan bidra i arbetet att nå målen, säger Mats Wiktorsson, affärs- och innovationsrådgivare, SLU Holding.

Att ta forskningen vidare och låta kunskapen göra nytta i samhället har alltid varit viktigt. Utmaningarna som vi nu har framför oss gör det ännu viktigare.

- Med ny kunskap kan vi utveckla nya produkter och tjänster. Många forskare stimuleras av möjligheten att ta sin forskning vidare till samhället. Andra är nyfikna och vill gärna, men har fullt upp med att hinna med sin forskning. Ofta behövs också andra typer av kompetens för att få ut ett forskningsresultat i samhället. Ett vinnande koncept för att lyckas har visat sig vara att samla ett team omkring sig med olika kompetenser. Vi på SLU Holding kan vara en del i den kompetensen tillsammans med andra personer.

Uppdrag - Att nyttiggöra forskning
Mats är knuten till SLU Holding i Skara, han är civilekonom med inriktning på marknadsföring och har erfarenhet från arbete som marknadschef i flera stora bolag och som ägare och vd på reklambyrå.

- Jag drivs av idéer. Jag vill vara med och se idéer förverkligas. Att träffa spännande forskare och bidra till att deras idéer utvecklas och kommer till nytta är en kick för mig. Jag och mina kollegor på SLU Holding har bra förståelse för vad som krävs för att ta en idé vidare. Det kan handla om patentfrågor, affärsutveckling, sammansättning och kompetens i teamet och ibland, att addera erfarenheter från liknande projekt i andra delar av världen.

Möten som förändrar och förädlar
Lika viktigt som det är att bidra med kunskap och visa på möjligheter i ett utvecklingsarbete ser Mats att det är att skapa och uppmuntra en entreprenöriell kultur runt SLU:s campusområden.

- Det är viktigt att forskare, organisationer och näringen har kontakt med varandra. Både för att förstå varandra och för att höra hur olika parter resonerar i ett utvecklingsarbete. Att mötas är också ett bra sätt att hitta tänkbara samarbetspartners och intressera omvärlden för aktuell forskning.

Ett exempel på ett sådant brett samarbete är seminarieserien Det Digitala djuret som organisationerna inom Campusområdet SLU Skara arrangerar under 2019. Se artikel ur nyhetsbrev maj 2019.

Tre råd när du tar din forskning vidare
SLU Skaras profilområden inom forskning är djurhållning, djurvälfärd, precisionsodling samt rådgivning. Projekten löper under lång tid och två aktuella projekt som båda handlar om precisionsodling, CropSat och Global Soil Data Manager, tog sig tillsammans med Matomatic in på IVA:s 100 lista 2019.

- Det är roligt och inspirerande att våra forskare uppmärksammas och får möjlighet att visa upp sin forskning i nya sammanhang. Att få ut forskningen till samhället är nödvändigt för att lösa de utmaningar vi står inför, säger Mats Wiktorsson som gärna delar med sig av tre råd för den som vill ta sin forskning eller idé vidare.

  • Olika barn leka bäst – skapa ett team med olika kompetens.
  • Skriv avtal tidigt – väntar man för länge kan det vara svårt att reda ut vem som gjort vad.
  • SLU Holding finns – ta kontakt.

Vill du diskutera en idé eller forskningsprojekt inom de gröna näringarna, kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer om FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling

 

Dela:

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35