Balsgård Foodtech - ny satsning på innovativa drycker

På Balsgård i nordvästra Skåne bedriver SLU växtförädlingsverksamhet med fokus på frukt och bär. Aroma, Katja, Fredrik och Rödluvan är fyra äppelsorter som är utvecklade här. Sedan 10 år tillbaka pågår också ett spännande utvecklingsarbete inom området innovativa drycker. En verksamhet som sedan årsskiftet drivs och finansieras av en ny huvudägare från näringslivet med SLU Holding och HKR Holding som delägare.

Balsgård ligger mitt i ”Äppelriket”. Här har många nya äppelsorter och nya vinbärssorter utvecklats. Verksamheten på gården har varit en del av SLU sedan universitetet bildades 1977. Fokus ligger på växtförädling och sortäkta och genetiskt bra växter. En naturlig del av verksamheten har också varit att erbjuda företag, studenter och entreprenörer möjlighet att utveckla, testa och producera nya innovativa drycker.

Växande marknad för innovativa drycker
I pilotanläggningen som funnits i mer än 10 år har man kunnat testa olika råvaror, olika produktionsmetoder och utvecklat en rad olika koncept för nischade målgrupper. Arbetet har varit framgångsrikt och hjälpt flera mindre aktörer framåt.

- Innovativa drycker är en spännande marknad som vi bedömer kommer att växa. Med en ny ägare har vi kunnat säkra verksamheten som är viktig i det fortsatta utvecklingsarbetet, säger Nicholas Jakobsson, Senior Advisor, SLU Holding som på uppdrag av SLU har ansvarat för processen att hitta en ny ägare som kan utveckla och driva test- och utvecklingsanläggningen vidare.

Den nya lösningen är bolaget Balsgård Foodtech AB där en privat aktör från näringslivet, Mårtensson Consulting går in som huvudägare och SLU Holding blir delägare tillsammans med Högskolan i Kristianstads holdingbolag, HKR Holding.

Närhet till SLU betydelsefullt

- SLU:s uppgift är inte att driva kommersiellt inriktad verksamhet som testverksamheten behöver utvecklas till för att långsiktigt må bra. Därför har det varit viktigt med en förändring. SLU saknar dessutom de resurser som krävs för att driva och utveckla den här verksamheten på gården. Önskemålet under hela processen har varit att testverksamheten ska vara kvar på Balsgård, även då SLU inte längre är huvudman. Och så kommer det också att bli. På Balsgård finns expertis som är viktig i det fortsatta arbetet. Expertkunskap som vi vill ha kvar i verksamheten, berättar Nicholas.

Precis som tidigare kan stora och små företag, studenter och entreprenörer använda Balsgård Foodtech i sitt utvecklingsarbete. Verksamheten är öppen för aktörer från hela landet, men inriktningen är framförallt att vara en resurs för regionala aktörer.

Tester ger viktig ny kunskap

- Området innovativa drycker är intressant och utvecklingen går snabbt. Jag är övertygad om att vi ganska snart kommer att få se helt nya drycker som vi inte sett tidigare.
Det handlar bland annat om olika funktionsdrycker som sportdrycker, specialdesignade drycker för olika åldersgrupper som innehåller en mix av olika råvaror och smaker. Kombinationer med olika frukter, grönsaker och juicer känns i stort sett oändliga. Balsgård Foodtech kan ge möjlighet till viktig produktutveckling i tidigt skede och närhet till ny kunskap, säger Nicholas

Nils Mårtensson, vd Mårtensson Consulting som nu tar över verksamheten håller med.

Dynamiskt samarbete på neutral mötesplats

- Livsmedelsindustrin står inför stora utmaningar och efterfrågan är stor på ”nytt tänk”. Inte minst inom området växtbaserade drycker. Med den här satsningen vill vi skapa möjlighet att utveckla nya produkter, ny teknik och nya affärer. Balsgård Foodtech är en neutral mötesplats för dynamiskt samarbete mellan den akademiska världen, forskning och näringsliv. För 20 år sedan arbetade jag med utvecklingsprojekt men kunde då inte hitta rätt plats där jag kunde utveckla, driva och testa idéer. Nu vill vi bidra till att skapa en sådan plattform för andra, säger Nils Mårtensson.

Siktet är inställt på tillväxt och att utveckla Balsgård Foodtech till ett välkänt företag som bidrar till att skapa tillväxt i branschen.

Innovativt utvecklingsarbete skapar framgång

-Vi vill vara en innovativ och effektiv partner för utveckling och test av nya produkter och ny teknik. Vår vision är att företaget inom några år har vuxit räknat i antal uppdrag, kunder och processer som vi kan jobba med. Och om några år hoppas vi att ”marknadens mest efterfrågade och coolaste dryck” är en växtbaserad dryck som har utvecklats här, säger Nils Mårtensson, vd Mårtensson Consulting.

Med nya ägare på plats kan nu verksamheten utökas och växa.

-Vi har en struktur på plats som krävs för det, säger Nicholas Jakobsson, Senior Advisor, SLU Holding Alnarp.

 

För mer information om SLU:s växtförädlingsverksamhet på Balsgård och Balsgård Foodtech AB kontakta
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., SLU Holding
+46 (0) 73 370 35 50

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35