Deliplant, närodlade, färska och smakfulla kryddväxter - året runt.

Närodlade, färska och smakfulla kryddväxter - SLU Holding investerar i Eko Grönovation AB

Med ett egenutvecklat hydroponiskt odlingssystem och smart LED-teknik erbjuder Eko Grönovation AB, under varumärket Deliplant, närodlade, färska och smakfulla kryddväxter - året runt. En investering från SLU Holding gör det möjligt för bolaget att bygga sin första produktionsanläggning för kommersiell odling. Och planer finns redan nu för etablering på andra orter.

Att kunna erbjuda närodlade färska kryddor och sallad året runt också på våra breddgrader är grunden i Eko Grönovations verksamhet. Med ny teknik är det möjligt. Det är också möjligt att göra det hållbart med produktionsprocesser som innebär minskade utsläpp, lägre energianvändning och lägre vattenförbrukning.

- Vi har utvecklat en metod för att odla kryddor och sallad som är goda och näringsrika även vintertid. Vi använder oss av miljövänlig teknik och arbetar hållbart med lokal produktion och distribution, säger Sarosh Bejai som har en bakgrund som forskare vid SLU och också är entreprenören bakom Eko Grönovation.

Fräscht, ekologiskt och närodlat med nytt vertikalt hydroponiskt odlingssystem
Eko Grönovations lösning är en egenutvecklad hydroponisk odlingsmetod inomhus som inte kräver solljus. Växterna odlas i vatten i stället för i jord och näringen tillsätts i vattnet som cirkulerar i systemet. Idag finns olika system för hydroponisk odling. Det unika i Eko Grönovations odlingssystem är att det är ett vertikalt system med en avancerad LED-teknik som enda ljuskälla. Anläggningen styrs med hjälp av sensorer som kan larma om klimatet behöver justeras eller om nivåerna av vatten och näring behöver ändras.

- Med en vertikal hydroponisk odlingsmetod kan vi använda våra lokaler maximalt. Eftersom vi använder LED-ljus istället för solljus kan vi välja lite oväntade lokaler för våra produktionsanläggningar. Lokaler helt utan fönster. Med smart teknik reglerar vi LED-ljuset och använder ljusets olika våglängder för att maximera smaken i de växter som vi odlar, säger Sarosh.

Gronovation lettuce

Eko Grönovations första anläggning ligger i Uppsala. Lokalen kan utnyttjas maximalt med växtplatser från golv till tak. Inget ljus utifrån tränger in i lokalen. Istället får växterna det ljus de behöver från ett smart system med LED-lampor. Och växterna trivs.

- Med vår teknik kan vi återvinna 95 procent av vattnet. Och det är ett slutet system där inga kemikalier används.

Utmaningen nu för Eko Grönovation är att utveckla verksamheten.

- Vi har tekniken på plats. Det vi behöver nu är att utveckla verksamheten vidare. Vi letar även efter en miljövänlig förpackning för de kryddor som ska säljas i butik. Ser man ännu lite längre fram är det intressant för oss att titta närmare på akvaponik-teknik för att se om det kan vara något för oss. På sikt tittar vi också på lösningar inom AI när det gäller att till exempel skörda och att göra det i rätt tid.

Viktigt att ta sin forskning vidare och kommersialisera
Att ta sin forskning vidare och ge tillbaka till samhället är en självklarhet för Sarosh.

- Jag har under lång tid forskat inom området bioteknik vid SLU. Jag har postdoktorerat vid SLU och min forskning har hela tiden tagit mig till olika länder, bland annat Indien, Vietnam och Danmark. Att arbeta i andra länder och träffa forskare på andra universitet inspirerar mig. Det ger nya idéer och nya tankar. Jag har också arbetat som biträdande professor på SLU och ansvarat för utbildningar och projekt utomlands, bland annat i Afrika. Att få ge tillbaka och utveckla min kunskap för att hitta smartare och mer hållbara sätt att odla har varit självklart för mig, säger Sarosh som har mer än 12 års erfarenhet av växtbiologi, växtskydd och molekylär cellbiologi.

Idén att ta sin kunskap vidare och utveckla ett nytt hydroponiskt odlingssystem växte sig starkare hos Sarosh för två år sedan.

- Det började dyka upp en del artiklar i ämnet som jag tyckte var intressanta. Bland annat från USA där en av aktörerna inom området var den kände entreprenören Elon Musks yngre bror Kimbal Musk. I dag finns flera stora bolag i USA som odlar med den här tekniken.

Gronovation Deliplant


SLU Holding bidrar med kompetens och viktigt nätverk

Samarbetet med SLU Holding är inte nytt för Sarosh. Eko Grönovation är det andra bolaget som han har tagit till SLU Holding för råd, utveckling och nu som partner och delägare i bolaget.

- Det stämmer. Det här är min andra produkt. Då liksom nu är SLU Holding en viktig partner i arbetet. Deras roll är att hjälpa forskare som vill kommersialisera. Här finns stor support att få och jag ser också samarbetet med SLU Holding som ett kvitto på att vår idé är bra. En annan fördel för mig som forskare är att få ta del av SLU Holdings nätverk som erbjuder kompetens som jag saknar men behöver för att lyckas.

För Sarosh är det naturligt och inspirerande att se sin forskning göra nytta. Något han hoppas att fler vill göra.

- Min synvinkel är att vi forskare alltid ska tänka tanken att ge tillbaka till samhället. Med vår forskning kan vi till exempel bidra med nya produkter som kan förbättra vår livsstil eller lösa befintliga problem. Men många har inga tankar på att kommersialisera sin forskning. Man vill publicera. Risken då är att någon annan ”tar din idé” eller att resultaten inte används alls i samhället. Jag hoppas att fler väljer att inte bara publicera sin forskning utan också tar sin forskning vidare, kommersialiserar och skapar nytta. Vill man inte själv göra det kanske det finns någon annan som kan ta din idé vidare. Det kräver att du får hjälp att testa din idé och om det krävs, få den patenterad.

Rådet som Sarosh vill ge forskarkollegor som vill ta sin forskning till samhället är de här:

- Hitta och samarbeta med en bra mentor, undersök möjligheten till finansiering och ta hjälp när det gäller patentfrågor. Om du inte har någon egen erfarenhet finns det råd, erfarenhet och stöd att få hos SLU Holding som har bra koll på forskning inom området, säger Sarosh.

Henrik Landgren, SLU Holding håller med.

- Speciellt intressant med Grönovation är Sarosh gedigna forskningsbakgrund inom växtbiologi. Med den erfarenheten har bolaget goda möjligheter att erbjuda kryddor och sallader med bättre smak än vad som finns på marknaden idag. Samtidigt använder man miljövänlig teknik och arbetar hållbart med lokal produktion och distribution, säger Henrik Landgren, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding.

 SLU Holdings investering i Eko Grönovation görs tillsammans med Karolina Ventures och några privata investerare.

 

Fakta Eko Grönovation
Eko Grönovation AB startades 2017. Bolaget har utvecklat ett system för hydroponisk odling inomhus för i första hand sallad och färska kryddor. Odlingen sker i ett vertikalt system med avancerad LED-teknik som ljuskälla i bolagets egen produktionsanläggning i Uppsala. Produkterna säljs under varumärket Deliplant.

 

För mer information om Eko Grönovation och SLU Holding

Henrik Landgren, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Sarosh Bejai, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., www.deliplant.se

Dela:

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35