SLU Holding investerar i Leafymade. © Leafymade

SLU Holding investerar i Leafymade

Drivkraften för Leafymade AB är att utveckla hållbara material som kan ersätta plast och papper i engångsprodukter. Med sin investering ger SLU Holding nu bolaget både viktigt kapital och möjlighet till ny kunskap genom samarbeten med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Intresset är stort för Leafymades första produkter - engångstallrikar och små skålar tillverkade av löv som råvara. Tillverkningen är småskalig och sker i byarna på den indiska landsbygden där kunskapen finns kvar om gamla traditionella sätt att använda trädens blad.

- Bladens naturliga egenskaper gör det möjligt att ta fram ett material som tål vätska och är tillräckligt tjockt för att tillverka både tallrikar och små skålar. Inga tillsatser krävs i produktionen. De vackra bladen står själva för designen och med värme och högt tryck kan vi tillverka produkterna i olika form och storlek, säger Vinh Hoang, medgrundare av Leafymade AB.

Istället för plast och papper

Att utveckla hållbara produkter som kan ersätta plast och papper är bolagets övergripande mål. Tillverkningen av de första produkterna innebär också att kvinnorna i byarna ges en extra arbetsmöjlighet.

- Tillverkningen är småskalig och sker på flera tillverkningsställen. Att kunna bidra till extra arbetsmöjligheter är viktigt för oss och vi samarbetar lokalt med flera olika organisationer. Kvinnorna som tillverkar våra produkter har redan arbeten inom agrikultur och kommer till vår tillverkning speciellt under lågsäsong. Det vi kan bidra med är en extra inkomst som gör det möjligt att köpa till exempel mediciner, hygienartiklar med mera.

En av utmaningarna för Leafymade är att skala upp tillverkningen. De småskaliga tillverkningsenheterna ska bli fler i takt med att fler byar väljer att delta i tillverkningen. Även samarbetet med lokala myndigheter och organisationer på plats behöver utvecklas.

- Intresset på den svenska marknaden för våra produkter är stort. Nu måste vi klara att skala upp produktionen och säkra att vi kan leverera i den takt våra kunder efterfrågar. På den svenska marknaden har vi upparbetade kontakter och det finns ett stort intresse från restauranger, caféer och butiker och de stora grossisterna på marknaden, säger Vinh.

 leafymade india
Leafymade skapar arbetstillfällen för kvinnor på landsbygden i Odisha, Indien. Foto: © Leafymade


SLU Holding en brygga mellan akademin och näringslivet

För Vinh och teamet bakom Leafymade är utmaningen också att hitta flera affärsmöjligheter och utveckla hållbara alternativ som kan ersätta plast och papper. SLU Holdings investering i bolaget betyder mycket i det arbetet.

- För oss är det en stor tillgång, inte bara ekonomiskt, att SLU Holding har valt att investera i vårt bolag. Vi behöver mer kunskap och vi ser SLU Holding som en viktig brygga mellan akademin och näringslivet. SLU är ett välkänt universitet när det gäller skogsbruk och är internationellt ledande när det gäller skogsindustriell forskning. För oss innebär det en möjlighet att få kontakt med forskare för att se om det kan finnas möjlighet att kanske använda svenska blad som råvara till produkter som kan ersätta produkter som idag tillverkas i plast eller papper. Aktuell forskning kring frågor som rör CSR Corporate Social Responsibility i utvecklingsländer är ett annat aktuellt forskningsområde som är viktigt för oss och vårt bolag. Vi har också en rad andra produkter som vi vill utveckla vidare. För att hitta effektiva produktionsmetoder och minska användandet av plaster behöver vi arbeta brett och med rätt kunskap. Via SLU Holding kan vi få hjälp att navigera rätt, säger Vinh.

 

Internationellt team med erfarenhet och visioner

För Leafymade har utvecklingen gått snabbt. Bolaget bildades i början av 2018 och har sedan start mött stort intresse för sitt arbete att utveckla produkter som minskar användningen av plaster. Teamet består av fem personer med bakgrund och kunskap inom flera olika ämnesområden. Det är ett internationellt team med erfarenhet och visioner. De har alla en bakgrund som studenter på masternivå vid Uppsala universitet och SLU och i teamet finns också forskare som har doktorerat vid Uppsala universitet.

- Vi är ett balanserat team med olika erfarenheter och kunskap som trivs ihop. Vi har en bra balans mellan kvinnor och män i teamet och är inte rädda att argumentera eller säga vad vi tycker. Det betyder mycket liksom att vi alla inspireras av att se forskning göra nytta i verkliga livet. Vi har en längtan att lära oss mer och lockas av möjligheten att göra det via Leafymade.

 

Ta hjälp av andra våga fråga!

Något enkelt råd till andra som vill ta sin idé vidare och också arbeta som entreprenör har inte Vinh. Det handlar mer om att bara göra det.

- Du är aldrig redo. Rädslan för att ta steget finns där alltid. Ta kontakter med andra. Du är aldrig ensam. Våga fråga rätt person. Om den personen inte vet får du ofta hjälp vidare till någon som kan hjälpa dig. Det kommer att vara stressigt ibland, men det kommer aldrig att vara enformigt, säger Vinh och summerar teamets råd till dig som vill ta din produkt eller tjänst vidare som entreprenör.

Ett annat gott råd som Vinh ger är förstås att ta kontakt med SLU Holding.

- Vi fick kontakt med SLU Holding genom ett tips från Uppsala universitet holdingbolag UU Holding. Ett samarbete med SLU Holding betyder mycket för dig som entreprenör och för bolaget. Säkerheten i projektet ökar och du får tillgång till ny kunskap och forskning, säger Vinh Hoang, medgrundare av Leafymade.

SLU Holding ser fram emot att följa bolaget som man bedömer har spännande produkter med hög försäljningspotential.

- Leafymade drivs av unga och drivna entreprenörer. Produkterna är intressanta och potentialen stor. Vår bedömning är också att det bör finnas goda möjligheter för SLU-forskare att bidra med sin kunskap både när det gäller utveckling av produkternas funktion och hållbarhetsaspekten, säger Henrik Landgren, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding.

 

För mer information om Leafymade AB och SLU Holding kontakta Henrik Landgren, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Länk till Leafymades hemsida.

 

Dela:

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35