Spännande innovationer tävlar om pris

De tre finalisterna i Sparbanken Skaraborg och SLU Skaras innovationstävling är utsedda. Vinnaren presenters i samband med Innovationsdagen i Smedjeveckan, 26 september, vid SLU i Skara.

De nominerade är:

A diagnostic technique to safeguard the welfare of fish worldwide
En potentiell innovation som siktar på att utveckla fiske- och vattenbruket världen över. Utgångspunkten för forskaren - Albin Gräns, Institutionen för Husdjurens miljö och hälsa, SLU, är att bidra till att minska smärta för miljarder fiskar världen över. Idén bygger på att på ett enkelt sätt mäta fiskars hjärnaktivitet och med hjälp av det kunna utveckla metoder att avliva dem på ett så skonsamt sätt som möjligt.

FarmGuard
Acerni technology är ett ungt startup som drivs av Emma Lönn och Niclas Düring. Företaget utvecklar ett system för digital övervakning av gården. En av de första kommande produkterna handlar om att spara tid för lantbrukaren genom att underlätta inspektion och underhåll av stängsel för nötdjur. Systemet är baserat på en app och larmar om djur försöker ta sig in eller ut, om stängslet har dålig effekt eller om andra problem uppstår. Systemet bidrar också till att underlätta djurhållning på naturbetesmarker. För att testa sitt system har Acerni tagit hjälp av forskaren Anna Hessle och försöksteknikern Frida Dahlström på Institutionen för Husdjurens Miljö och hälsa, SLU.

Target-N
Kristin Persson, Mats Söderström och Henrik Stadig, alla från Institutionen för Mark och miljö, SLU, vill öka precisionen för kväveanvändningen vid gödsling inom jordbruket. Den möjliga innovationen har som syfte att optimera skörd samtidigt som miljöbelastningen och kostnader minskas i samband med gödsling. En algoritm tolkar satellitbilder och översätter dem till en kvävebehovskarta, vilket underlättar för lantbrukaren som annars fått göra detta på egen hand. Med Target-N:s hjälp blir det enklare att precisionsgödsla.

Prisutdelare är Christian Fuglesang, som också kommer att berätta om sin rymdresa och hur rymden driver innovation.

Representanter för pressen är välkomna att delta.
Tid: 26 september 2023 kl.12-15.30
Plats: Smedjan, SLU, Gråbrödragatan 7, Skara

Relaterade länkar

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35