Är du nästa vinnare av Innovationspriset i Skara?

Nu är det dags att söka SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris för hållbarhet inom gröna näringar. Totalt kommer 100 000 kr delas ut till innovativa lösningar som tagits fram på eller i samarbete med SLU i Skara.

Gå direkt till anmälningssida (all nödvändig fakta finns där).

För andra gången utlyses nu SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris för hållbarhet inom gröna näringar. Priset delades senast ut i september 2021 av Swedbanks styrelseordförande och fd statsministern Göran Persson och gick den gången till en grupp för arbetet med skördekartor - Target Y Nu är det alltså dags att utlysa 2023års omgång av detta innovationspris. Nytt för i år är att priset ska bli återkommande och en mer gestaltande symbol för priset ska tas fram.

- Temat från föregående utlysning kommer att vara detsamma – hållbara lösningar till gröna näringar. I de tider vi lever i nu behöver vi få fram idéer och metoder som underlättar för att producera ännu mer mat på ett ännu mer hållbart sätt. Det pågår en stor hållbarhetsomställning som också påskyndas av att det pågår krig i Europa. I det arbetet behövs innovativa lösningar och att vi uppmärksammar goda forskningsprojekt som pågår, säger Marie Andreasson, platschef på SLU i Skara.


Patrik Meijer, vd på Sparbanken Skaraborg som utlyser priset tillsammans med SLU i Skara.
- Genom vår stiftelse verkar vi på Sparbanken Skaraborg för tillväxt och utveckling inom vårt verksamhetsområde. Vi jobbar för en hållbar utveckling genom att främja social, etisk, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. När vi engagerar oss i Innovationspriset tillsammans med SLU är det en del av det arbetet. Att priset på något sätt ska bidra till utveckling av gröna näringar gillar vi skarpt. Det här ser vi som en långsiktig satsning som vi inom banken vill ska bli återkommande och gärna också att priset i sig kan få en tydligare visuell symbol som knyter an till gröna näringar och som påminner om tidigare pristagares goda idéer.

- Sverige är ett av världens mest innovativa länder totalt sett i olika internationella rankningar. När det gäller innovationer kopplat till gröna näringar/livsmedelskedjan är vi, i sammanhanget, ”bara” på plats 14 i Europa. För att bli ännu mer innovativa behövs bl a mer samverkan mellan forskning och näring samt flöde av idéer mellan branscher. Den förändringen vill vi gärna bidra till och då behövs Innovationspriser som skapar intresse och attraktion till gröna näringar/livsmedelskedjan, avslutar Mats Wiktorsson, innovationsrådgivare på SLU Holding.

Skara innovationspriset 2023


Tidigare vinnare
Pristagarna bakom Target Y, bidraget som vann 2021-års innovationspris, är forskarna Mats Söderström och Kristin Persson SLU, Johan Martinsson Dataväxt samt Henrik Stadig Hushållningssällskapet Väst. Target Y möjliggör en visualisering av kartor på hur skörden varierar inom ett växtodlingsfält. Med hjälp av en sådan karta kan lantbrukaren göra insatser som t ex gödning eller kalkning i anpassad mängd för respektive plats på fältet vilket tar hänsyn till miljön och möjlighet till ökad skörd.

Fakta Innovationspriset 2023
För att bidra till nytänkande och innovationer i skogs- och livsmedelskedjorna har Sparbanken Skåne, Sparbanken Skaraborg och Sparbanksstiftelsen Norrland tillsammans med SLU, skapat olika innovationspris för att främja forskning som bidrar.

Läs mer och sök här:
Stiftarna till priset välkomnar ansökningar med projekt som i framtiden ska kunna utvecklas till en kommersiell produkt, tjänst, process eller social innovation. Jurygrupper utsedda av sparbanksstiftelserna och SLU på respektive ort bedömer de inkommande bidragen. Ansökningsformulär hittas via denna länk.

 

SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris

Detta pris har en bredare inriktning och ska uppmärksamma forskare, individer, företag eller organisationer som har utvecklat innovativa och hållbara forskningsprojekt eller idéer i samarbete med SLU i Skara. Den totala prissumman är på 100.000:- och kommer att delas mellan ett innovationspris på 75.000:- och ett tillväxtpris på 25.000:-.

Utdelning av priset kommer att ske under Smedjeveckan, SLU:s populärvetenskapliga evenemang i Skara, den 26:e september 2023. Samtidigt planeras en temadag om hållbara innovationer inom grön näring.

 

För mer information

Mats Wiktorsson, innovationsrådgivare SLU Holding
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +46 (0)72 209 66 03

Erik Brink, Sparbanksstiftelsen Skaraborg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +46 (0)70 600 45 48

 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35