NitroCapt vinner Startup 4 Climate

Bolagets teknik för att utvinna kväve ur luft utsågs till det bästa bidraget i energiomställningstävlingen.

Läs mer

Scamfri scampi!

Pär Svärdson, entreprenören som grundat både Adlibris och Apotea, investerar i fiskodlingsteknik som forskats fram vid SLU. Den första svenska odlingen i större skala etableras i Östersjöfabriken i Västervik.

Läs mer

3 av 33!!!

När Ny teknik presenterar sin lista över 33 unga svenska teknikbolag som kommer att förändra sina branscher finns tre av Green Innovation Parks medlemmar med.

Läs mer

BioCell Analytica finalist i InnovateNordics - träffar investerare i New York

Bolaget med rötterna i forskningen vid SLU, är en av sju finalister i InnovateNordics, arrangerat av svenskamerikanska handelskammaren i New York.

Läs mer

Miljoner beviljade till utveckling av datorspel om klimat och livsmedelsförsörjning

SLU Holding har tillsammans med forskare från SLU och samarbetspartners fått medel från Arvsfonden för att ta fram ett digitalt spel som ger unga möjligheten att testa olika frågor och målkonflikter som berör klimat, biologisk mångfald, växtnäringshushållning samt konsumtion och produktion av livsmedel.

Läs mer

Shaojun Xiong. Foto: Andreas Palmén

”Drivkraften är att förstå och utveckla något till nytta för världen och framtiden”

Shaojun Xiongs innovativa forskargrupp vid SLU Umeå är mångfaldigt prisbelönade. Fokus är på att driva forskningsområdet framåt och samtidigt hitta lösningar så att kunskapen kommer till användning.

Läs mer

Flipday 13 oktober

Vilken start up har den mest spännande affärsidén? Välkommen till eventet där du är med och avgör vilka som får finansiering.

Läs mer

Per Hofvander och Christer Löfstedt har tagit fram ett nytt iljövänligt alternativ till kemiskt framställda bekämpnimngsmedel inom jordbruket.

Biologiskt framställda sexferomoner kan skydda skördar från skadeinsekter

Forskare har lyckats utvinna feromoner – doftämnen som används av bland annat insekter vid parningskommunikation – ur genmodifierade oljeväxter. Metoden kan bli ett prisvärt och miljövänligt alternativ till kemiskt framställda bekämpningsmedel inom jordbruket.

Läs mer

SLU Holding och Beijerstiftelsen inleder investeringssamarbete.

Ökad finansiering till växande bolag - SLU Holding och Beijerstiftelsen inleder samarbete

SLU Holding AB och Beijerstiftelsen inleder ett nytt samarbete för att tillsammans skapa ökade förutsättningar att finansiera och kommersialisera forskningsresultat och idéer från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Läs mer

Innovations Alnarp 2022

Motståndskraftig potatis vinner SLU Alnarp och Sparbanken Skånes Innovationspris 2022

Forskarna bakom det vinnande projektet har utvecklat ett sätt att förbättra kvalitén i potatis som fundamentalt förbättrar både potatisodlingens ekonomiska och ekologiska hållbarhet.

Läs mer

Bona Postulata 2022

Grattis BioCell Analytica och Strike Pharma!

Båda företagen tilldelas Bona Postulata-priset 2022.

Läs mer

IVA:s 100-lista 2022

Fyra innovativa forskningsprojekt från SLU med på IVAs 100-lista

Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Fokus för årets 100-lista är teknik i mänsklighetens tjänst.

Läs mer

Havredahls lanserar ny vegetarisk burgare

Havredals lanserar växtbaserad premiumburgare och formbar färs mot hotell och restaurang

Havredals breddar sortimentet och lanserar växtbaserad färs och burgare, framtagna och producerade i Sverige av växtprotein och grödor från Sverige och norra Europa.

Läs mer

innovationspris 2022

SLU Umeå och Sparbanken Norrlands innovationspris 2022

Arbetar eller studerar du på Campus Umeå och har en idé med potential att förändra den gröna näringen? Då är du välkommen att söka innovationspriset på 50.000 kronor.

Läs mer

Rektor Maria Knutson Wedel och Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun, undertecknar samverkansavtal. Foto: Fredrik Larsson.

Ytterligare ett steg mot Green Innovation Park Umeå

Den 11 april tecknade SLU och Umeå kommun en samverkansöverenskommelse.

Läs mer

SLU-forskare bakom nytt kvarkavaccin

Nu lanseras ett effektivare vaccin mot kvarka

Det är mångårig forskning från Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet som ligger bakom vaccinet mot den mycket smittsamma hästsjukdomen.

Läs mer

Grundarna av Ecotype

Nytt kapital ger Ecotypes skogsinnovation fart

SLU-alumnerna Axel Ljudén och Albin Nyström får in 8 miljoner till sin start up Ecotype. Med hjälp av olika typer av data och avancerade algoritmer skapar Ecotype nya lösningar för skogsbruket. Syftet är att göra skogsbruket enklare, mer effektivt och användarvänligt för skogsägaren.

Läs mer

Innovationssystemet Skapar Värde (ISSV)

En kort återblick av mars månads rundabordssamtal med Statssekreterare Samuel Engblom.

Läs mer

INNOVATIONSSYSTEMET SKAPAR VÄRDE FÖR SVERIGE

Kunskapsdelning och Innovation; så stärker vi Innovations-Sverige

Välkommen till öppna seminarium med det övergripande temat - INNOVATIONSSYSTEMET SKAPAR VÄRDE FÖR SVERIGE. - Vi förstärker Sveriges internationella position i de globala innovationsindexen genom nyttiggörandet av forskningskunskap!

Detta är en del av en seminarieserie som genomförs tillsammans med FUHS, SNITTS, Teknikföretagen och RISE.

Läs mer

O-ringen

Orienterare söker semesterboende i Uppsala!

Sommaren 2022 får Uppsala besök av O-Ringen, ett orienteringsäventyr som förväntas locka upp till 25 000 besökare.

Förutom att det byggs en camping vid Ultuna med ca 2500 platser söker orienterarna också boende i villor, lägenheter, sommarstugor, föreningslokaler och andra typer av boenden i Uppsala och närliggande områden.

Har du ett boende att hyra ut under vecka 30?

Läs mer

Grattis Annika!

SLU Holdings styrelseledamot, Annika Bergman, har utsetts till årets SLU-alumn 2022.

Annika är vd för Hushållningssällskapet Halland och har en stark drivkraft när det gäller de gröna näringarna. Hon får utmärkelsen då hon genom att dela med sig av sin gedigna erfarenhet av företagsledning och utveckling har lyft ledarskapsfrågor till glädje och nytta för många.

Läs mer

100-listan 2022.

Så kan din forskning komma till nytta – ansök till IVA:s 100-lista

Nu öppnar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) ansökan till 100-listan 2022. Listan är ett unikt skyltfönster som kan ge forskningsprojekt ökade möjligheter att komma till faktisk nytta, genom samverkan med exempelvis näringslivet. Årets tema är teknik i mänsklighetens tjänst.

Sista ansökningsdag är den 28 februari 2022.

Läs mer

Fertilöized Field Photo_Lukasz-Szmigiel_unsplashed

Fossilfri produktion av konstgödsel – SLU Holding investerar i NitroCapt

Produktionen av kvävegödsel står för ca 2,5% av världens fossilbaserade utsläpp av växthusgaser och ingen har lyckats ta fram en kostnadseffektiv, utsläppsfri process som kan konkurrera med konventionell produktion.

Nu accelererar NitroCapt AB utvecklingen av en ny kemisk process som bara kräver vatten och förnybar el, utan behov av elektriskt nät, för att fixera kväve från luften. Metoden kan sätta en ny standard för storskalig fossilfri produktion av konstgödsel.

Läs mer

SLU-forskare bakom ny metod för att upptäcka cancer

SLU-forskare bakom ny metod för att upptäcka cancer

I en ny studie har forskare vid SLU visat att en ny metod för att detektera hundar med cancersjukdomar har betydligt bättre känslighet de tester som används idag.
Sammantaget kan omkring 3 av 4 hundar med cancersjukdom eller misstänkt cancersjukdom upptäckas med den nya metoden.

Läs mer

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35