Innovationspris Skara 2023

SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris 2023

2021 lanserade SLU Skara och Sparbanken Skaraborg sitt innovationspris för hållbara forskningsprojekt till nytta för de gröna näringarna eller samhället i stort. Nu kommer priset tillbaka.

Priset vill uppmärksamma forskare, individer, företag eller organisationer som har utvecklat innovativa och hållbara forskningsprojekt eller idéer i samarbete med SLU i Skara. Den totala prissumman 2023 är 100.000:- och kommer att delas mellan ett innovationspris på 75.000:- och ett tillväxtpris på 25.000:-.

De vinnande bidragen presenteras i samband med Innovationsdagen i Skara den 26 september 2023.
Länk  till anmälningsformulär
OBS! Ladda ned anmälningsblanketten till din dator innan du fyller i uppgifterna. Ansökan skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senst den 30 mars 2023.
 

Utlysningen i sin helhet:

Den gröna näringen är viktig för Skaraborg samtidigt som hela näringen står inför stora behov av förändring och utveckling, inte minst när det gäller hållbarhetsfrågor. Innovationer och entreprenörskap kommer att vara förutsättningar i det arbetet.
Det finns många duktiga forskare på SLU som i samarbete med samverkanspartners kan bidra till att driva den gröna näringen mot mer hållbara nivåer genom nya innovationer på olika plan.
Vi välkomnar därför ansökningar med projekt som i framtiden skulle kunna utvecklas till en kommersiell produkt, tjänst, process eller social innovation. Idéernas natur kan ta många former och alla välkomnas oavsett om de är produkt, tjänst, metod eller något annat som i dagsläget inte är känt.
Sök SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs innovationspris och vinn upp till 75.000 kr!


Vem kan tävla?

Utlysningen kommer att vara öppen för alla projekt eller idéer där SLU i Skara är eller har varit en samarbetspart. Vi vänder oss till såväl forskare som entreprenörer, privatpersoner, företag eller organisationer som på något sätt varit verksamma vid - eller samarbetat med SLU i Skara. Innovationer kan vara produktrelaterade såväl som tjänsteorienterade, men får ej ha nått kommersiell fas. Priset är personligt och delas ut med syftet att bidra till en innovationsfrämjande kultur som kan möjliggöra att mer av universitetets samlade kunskap omsätts som nyttiggörande innovationer i samhället.

Har andra varit involverade i tillkomsten av innovationen eller jobbat på att utveckla den så måste du stämma av med dessa innan du ansöker. Vår rekommendation är att om frågetecken uppkommer så sök priset tillsammans, prissumman delas då mellan de sökande.

 

Prissummor 2023
SLU och Sparbanken Skaraborgs innovationspris består av ett stipendium på 75.000 kr.

Ett tillväxtpris på 25.000 kr delas ut till tävlingsbidrag som förtjänar att uppmärksammas och där det finns intressant potential för utveckling. Även detta pris delas ut i form av ett stipendium.

Om flera personer står bakom projektet/ idén delas beloppet lika mellan dessa.

Priset är personligt och det finns inget krav på återrapportering men vi ser gärna att pristagarna 12 månader efter mottaget pris återkopplar till oss med en kort summering av hur priset påverkade deras möjlighet att driva sitt projekt vidare.

Prissumman delas ut till huvudsökanden från Sparbanksstiftelsen Skaraborg och är normalt inte skattepliktig. Mottagaren ansvarar dock för att detta klargörs med Skatteverket.

Bedömningskriterier
Ansökningarna bedöms utifrån:

• Innovationshöjd – Hur banbrytande är idén och hur står den innovativa höjden sig jämfört med alternativa lösningar som redan finns på marknaden eller i samhället? 

• Kommersiell eller samhällelig potential för grön näring?

• Hur stark är kopplingen till FN:s 17 hållbarhetsmål och dess påverkan på ekonomiska, sociala och miljömässiga mål?

• Nyhetsvärde - Hur ny och ”oväntad” är den tänkta innovationen? Ju mer oväntad och unik idén är, desto större nyhetsvärde.

• Genomförandepotential - Vilken potential finns att ta idén vidare till implementation i samhälle/industri?


Jury
Beslut om vinnande bidrag fattas av en jury. Juryns medlemmar kommer att publiceras i god tid innan priset delas ut. Juryns beslut går ej att överklaga.

 

Viktiga datum
Sista ansökningsdag är 30 mars 2023.
Möjliga vinnare nomineras i juni och prisutdelning sker på Campus Skara den 26:e september.

 

Varför ett innovationspris?

Den gröna näringen står inför stora behov på förändring och utveckling. En mycket stor del av våra koldioxidutsläpp kan spåras tillbaka till livsmedelskedjans olika skeden och behovet för en betydande minskning av dessa är akut. Stora förändringar kommer att krävas av näringen och som del i detta behövs nya tillvägagångssätt och väldigt mycket drivkraft.

SLU har en nyckelroll att driva den gröna näringen mot mer hållbara nivåer genom nya innovationer på olika plan. SLU är mycket aktivt i denna frågeställning och levererar kontinuerligt nya rön från forskningen som bidrar till en hållbarare näring.

Som komplement till nya forskningsrön så behövs det dock drivkraft att implementera dem, att utveckla nya affärsmodeller och nya företag för att verkligen driva förändringen i hamn. Utöver resultaten från forskningen tror vi därför att den entreprenöriella drivkraften hos våra forskare och studenter är viktiga i den omställning som näringen, och jorden, står inför. En värld där innovationer och entreprenörskap oundvikligen kommer behövas för att ändra en bransch där förändring annars kan ta längre tid än vad vi kanske har i detta läge.

Genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg verkar Sparbanken Skaraborg för tillväxt och utveckling inom sitt verksamhetsområde. En del av det kan SLU bidra med så att den forskning som bedrivs kommer samhället och den gröna näringen till del. Innovationspriset är till för att uppmärksamma duktiga forskare och innovatörer som får det att hända.

Sekretess
Ansökningar till innovationspriset kommer att hanteras konfidentiellt och innovationen kvarstår som sökandes egendom även efter tävlingen.

Länk till integritetspolicy.Kontaktinformation
Mats Wiktorsson, innovationsrådgivare SLU Holding
0511-671 15, 0722-09 66 03

 

 

 

SLU Alnarp och Sparbanken Skånes innovationspris

SLU Alnarp och Sparbanken Skånes innovationspris

Arbetar eller studerar du på Campus Alnarp och har en idé med potential att förändra den gröna näringen eller livsmedelskedjan? Då är du inbjuden att söka innovationspriset på upp till 100.000 kronor.

Läs mer...

SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs innovationspris

SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs innovationspris

Har du eller någon du samverkat med deltagit i ett forskningsprojekt tillsammans med SLU i Skara? Sök SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs innovationspris för hållbara forskningsprojekt till nytta för de gröna näringarna eller samhället i stort.

Läs mer...

SLU Umeå och Sparbanken Norrlands innovationspris 2022

SLU Umeå och Sparbanken Norrlands innovationspris 2022

Arbetar eller studerar du på Campus Umeå och har en idé med potential att förändra den gröna näringen? Då är du välkommen att söka innovationspriset på 50.000 kronor.

Läs mer...

Innovationsdagen i Skara

Innovationsdagen i Skara

29 september 2021 delades SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris ut för första gången. Prisutdelare och föreläsare var Göran Persson. Innovationsdagen ingick i SLU Skaras Smedjeveckan.

Läs mer...

Karttjänst för lantbrukare vann Skaras innovationspris

Karttjänst för lantbrukare vann Skaras innovationspris

Target Y – Skördekartor för alla heter det vinnande bidraget i SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs första innovationspris.

Läs mer...

Göran Persson delar ut SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris 2021

Göran Persson delar ut SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris 2021

Hållbarhet inom gröna näringar är ämnet för de tävlingsbidrag som lämnats in till SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris. Prisutdelningen sker på SLU campus i Skara onsdag den 29:e september av Swedbanks styrelseordförande och f.d. statsminister Göran Persson.

Läs mer...

Finansiärer


Resorbable Devices – ett självupplösande implantat för effektivare kirurgi
 
Resorbable Devices – ett självupplösande implantat för effektivare kirurgi
 
 

 © SLU Holding AB •     Ulls väg 29c, 756 51 Uppsala •  Phone: 018 - 67 25 35