Kunskapsblogg - GREEN INNOVATIONS TO LIFE

Här i vår kunskapsblogg delar vi med oss av insikter, råd och tips inom aktuella ämnen
och innovation, från både forskare och våra egna experter.

Vi vill bidra till hållbar tillväxt!

Välkommen till vår nya webbplats där vi bl a berättar om SLU-forskare som tagit sin forskning till nytta. Det är en del i vår nya kommunikationssatsning för att nå ut till ännu fler forskare.

SLU Holdings uppgift är att hjälpa framför allt forskare på SLU som bestämt sig för att ta sin forskning och idéer till nytta. Holding bidrar med kompletterande kunskaper och finansiering när ett forskningsresultat ska omvandlas till tjänster eller produkter. Eller på annat sätt komma till användning i samhället.

- För ett tag sedan gjorde vi en undersökning av SLU:s personal. Den visade bland annat att 70 procent av forskarna som svarade känner till oss men inte vet riktigt om vad vi gör och vad vi kan hjälpa till med. Vi fick också veta att många är nyfikna på andra forskare och kollegor som tagit steget för att nyttiggöra sina forskningsresultat, säger Urban Eriksson som är vd på SLU Holding. Forskarna frågar ofta om exempel på hur forskning från SLU kommit ut till samhället och många är nyfikna på hur de själva skulle kunna bidra.

För att öka tydligheten och förbättra kommunikationen publicerar nu SLU Holding en helt ny webbplats. Det är de goda exemplen som är viktiga att lyfta fram. Det är många idéer och bolag som kommer från SLU. Det kan vara en forskningsidé som blivit ett företag, en idé som kommit ut till samhället eller liknande som haft sitt ursprung på SLU.

- Det behöver givetvis inte vara något färdigtänkt när forskare kontaktar oss första gången. Vi är även intresserade av olika idéer som är under utveckling och som kan inspirera andra att se möjligheter i sina forskningsresultat eller sina tankar, säger Urban.

En viktig del i den förbättrade kommunikationen är det nyhetsbrev som kommer att skicka ut fyra till sex nummer per år med start i maj. Utöver detta kommer det att arbetas närmare media så att det även syns utanför universitetet vad som händer på innovationsfronten.

- Utöver webb, nyhetsbrev och press så kommer vi att berätta om de goda exemplen när vi möter medarbetare på SLU vid seminarier och andra tillfällen. Tanken är bidra till en mer levande kommunikation, avslutar Urban

Rubrik: Motsättning mellan bra forskning och kommersialisering - en myt?

Motsättning mellan bra forskning och kommersialisering - en myt?

Ibland ställs bra forskning i motpol till kommersialisering. Många anser att forskning inte kan vara lika bra om dess praktisk tillämpning tagits fram med siktet inställt på kommercialisering. Men måste dessa motpoler stå i svart och vitt mot varandra? Vi har träffat Gabriella Lindgren, forskare på SLU, för att höra vad hon tycker.Det finns mycket att tänka på när man vill ta sin forskning till marknaden i form av en innovation. I grunden ligger självklart en fungerande forskning. Något som är väsentligt för att kunna fortsätta att forska är finansiering, och en poäng med att kommersialisera delar av forskningen är möjligheten att lösa just finansieringen för att få förutsättningarna för att kunna fortsätta bedriva annan forskning, menar Gabriella.
Det är också viktigt att forskningen kommer ut och gör nytta i samhället. En motsättning mellan “bra forskning” och forskning som har en praktisk tillämpning, är något som Gabriella Lindgren, forskare inom hästgenetik på SLU, inte ser.
- Jag är anställd på SLU som forskare och lärare i första hand, och vi börjar alltid alla projekt med en specifik forskningsfråga, till exempel” varför växer hår?”. Men därefter funderar vi såklart även över vilka problem som svaret på denna fråga skulle kunna lösa. Det är ett stort och viktigt plus om bra forskning har en praktisk tillämpning i samhället, avslutar Gabriella.

Läs mer om Gabriella Lindgren och hennes forskning här.

Vill du ta din forskning till marknad? Hör av dig till oss så hjälper vi dig att ta reda på
vad ditt nästa steg är. Kontakta oss här.

Dela:

Från idé till innovation - forskaren Björn Vinnerås tipsar!

Från idé till innovation - forskaren Björn Vinnerås tipsar!

Björn Vinnerås forskningsområde är källsorterande avloppssystem som inte förbrukar vatten. ”Zero water” gällande framtidens hushåll är idag en vision, och gröna innovationer baserade på funktion och ekonomi är vägen

Björns tips för att ta en forskningsidé till en innovation
Om du vill få din forskningsidé att så småningom bli en innovation på en marknad måste du som forskare hålla isär forskningsutvecklingen och produktutvecklingen. Forskningsutvecklingen går först. Forskningsfrågeställningen är det centrala, liksom att hålla uppe forskningsnivån inom forskargruppen. Men man behöver även ha ett långsiktigt mål med sin forskning, och se en potentiell användning, och framför allt ta hjälp av dem som kan den biten. Två viktiga tankar som det är viktigt att hålla i huvudet samtidigt, helt enkelt.
”Det som driver mig är att agera och försöka göra något åt miljöproblemen, att med forskning skapa något som blir användbart och som fungerar ute i samhället.” – Björn Vinnerås.

Vill du ta din forskning till marknad? Hör av dig till oss så hjälper vi dig att ta reda på vad ditt nästa steg är. Kontakta oss här.

Läs mer om Björn Vinnerås forskning och hur vi på SLU Holding har stöttat Björn längs hans forskarresa här.

Dela:

 

 

 © SLU Holding AB •     Almas allé 7, 756 51 Uppsala •  Telefon: 018 - 67 25 35